Segesvári egresleves recept
A Segesvári egresleves hozzávalói:1 kg marhahús
3 murok
2 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
1 közepes fej hagyma
3-4 csésze egres
1 ek petrezselyemzöldje
3 ek liszt
2 dl tejföl vagy tejszín
só
cukor
A Segesvári egresleves elkészítési módja:
A marhahúst és a leveszöldséget 3 liter vízben kevés sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A levet leszűrjük. A letisztított, megmosott egrest a lében addig főzzük, amíg sárgás színe lesz. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert a bogyók felhasadhatnak! A fövés végén beletesszük a finomra vagdalt petrezselyemzöldjét. A tejszínt a liszttel simára kavarjuk, és ezzel a levest besűrítve még egyszer felfőzzük. Ízlés szerint megcukrozhatjuk. A húst szeletekre vágjuk, a tálba rendezzük, kenyérszeletekkel körülrakjuk, és a forró leveset ráöntjük. A zöldségekkel együtt tálaljuk.
Egyes vidékeken az egrest szitán áttörve keverik vissza a levesbe. Máshol az egres-mennyiség háromnegyedét áttörik, egynegyedét pedig egészben hagyva, az elkészült ételbe teszik Készíthető alig érett ribizkéből vagy apró szemű, savanykás szőlőből is.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: monit007, 2009. okt. 18. 19:50
A segesvári egresleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.