Erdei gombás, marharagu leves recept
Az Erdei gombás, marharagu leves hozzávalói:alap léhez
1-1.5 kg vegyes marhacsont,
60-70 deka csontos, húsos, mócsingos marha (pl. borda, farok),
2 evőkanál. olívaolaj.
leveshez
40 deka marhacomb (pl. felsál,
3-4 gerezd fokhagyma,
2+2 evőkanál olívaolaj,
1 csomag szárított erdei gombakeverék (jó, ha van benne vargánya)
1 közepes zeller,
1-2 petrezselyemgyökér,
4 sárgarépa,
1 kisebb karalábé,
6-8 kelbimbó,
2 deci tejszín,
1 evőkanál kukorica- vagy burgonyakeményítő,
só, tárkony
fél lime leve,1 teáskanál barna cukor
Az Erdei gombás, marharagu leves elkészítési módja:
Az alap lé elkészítésekor tulajdonképpen ugyanaz az eljárás, mint amikor a barna mártáshoz készítünk alaplevet. A csontokat (ha nagyok, kérjük meg a hentes, hogy darabolja el) pirítsuk kb. 210 fokos sütőben fél órát. Ennek végeztével lábasban hevítsünk olívaolajat, ebben pirítsuk meg a nem túlzottan apróra darabolt húsos, csontos, mócsingos részeket. Adjuk hozzá a csontokat, és öntsük fel annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Forraljuk meg, közben szükség szerint többször is habozzuk le, majd három órán át lefedve csendesen bugyborékoltassuk. Sózni nem kell. Amint készen vagyunk, a csontokat, húsdarabokat vegyük ki, a zsírját szedjük le, és szűrjük le. Az alap lé főzés ezen szakaszát akár előző nap is elvégezhetjük, hűtőben vagy télen kinn a teraszon jól elvan egy napig. Akár le is fagyaszthatjuk, két-három hónapig biztosan eláll. Ilyenformán nagyobb tételt is készíthetünk, és később mártásokhoz, levesekhez kiválóan használható. Daraboljuk kockákra a marhahúst, nagyjából akkorára, mint amikor pörköltet készítünk. Egy kés lapjával nyomkodjuk szét a fokhagymagerezdeket, majd aprítsuk fel. Egy lábasban hevítsünk 2 evőkanálnyi olívaolajat, futtasuk meg benne a fokhagymát, pirítsuk meg a felkockázott marhahúst. Enyhén sózzuk, és annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje. Csendes tűzön lefedve kb. 70-80 percig, pároljuk. Télvíz idején friss erdei gombáról csak álmodozhatunk, ilyenkor szárítottat használjunk. A szárított gombát egy alapos leöblítés után általában beáztatjuk, ám ha levest készítünk, akkor ez szükségtelen, mindössze egy kicsit tovább kell főzni a szokásosnál, kb. 35-40 percet számolhatunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy marhahúshoz kb. 65-70. percben adjuk hozzá, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot is. Amíg fő a marha, tisztítsuk meg a zöldségeket, és aprítsuk fele akkora darabokra, mint a húst (pl. a sárgarépát hosszában vágjuk négybe, és kb. két centisre daraboljuk, ha a kelbimbók nagyok lennének, felezzük). Egy másik, nagyobb edényben hevítsünk olívaolajat, és 5-6 percig pirítsuk a felaprított zöldségeket. Közben rádobhatunk néhány csipet sót, és megszórhatjuk egy gondolatnyi frissen őrölt borssal is. Ha jól időzítünk, ekkor jár le a marhahús első főzési ideje, adjuk gombástól, levestől a zöldségekhez, és öntsük fel az alap lével úgy, hogy egy jó ujjnyira, esetleg kettőre ellepje. Forrás után csendes tűzön lefedve főzzük 20 percig. Ekkor morzsoljunk bele ízlés szerinti mennyiségű tárkonyt (bánjunk vele óvatosan, nagyon intenzív), és további 4-5 percig főzzük. Addig a tejszínben csomómentesre keverjük el a keményítőt, majd sűrítsük be vele a levest. Facsarjuk még bele fél lime levét is (vagy egy negyed citromét), ellenpontozásként adjunk hozzá egy teáskanál barnacukrot, ellenőrizzük a sózást, forraljuk meg, és készen vagyunk. Tálaláskor kínálhatunk hozzá negyed vagy nyolcad citromokat, esetleg frissen őrölt borsot.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: badonyimariaeva, 2009. ápr. 3. 09:02
Az erdei gombás, marharagu leves elkészítési módja és hozzávalói.