Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Marhatokány burgundi módra recept

Marhatokány burgundi módra recept

A Marhatokány burgundi módra hozzávalói:
1 kiló marhalapocka
só és frissen őrölt bors
15 deka szalonna
4+2+2 evőkanál olaj
1 kis doboznyi sűrített paradicsom
1/2 üvegnyi ecetes gyöngyhagyma (kb. 10 deka)
25 deka gomba
A páchoz:
1/2 marhahúsleves-kocka
1 üveg száraz vörösbor (pl. kékfrankos)
1/2 deci brandy
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 közepes nagyságú, vastag sárgarépa
1 csokor friss petrezselyem
1 nagy maréknyi friss kakukkfű
4-5 ág friss rozmaring
8 szem feketebors
2 babérlevél

a tálaláshoz másfél deci tejföl és ugyanannyi tejszín keveréke


A Marhatokány burgundi módra elkészítési módja:
A húst 3 centis kockákra vágom, félreteszem. Elkészítem a pácot. Ehhez felforralok 5 deci vizet, feloldom benne a leveskockát. A vöröshagymát elnegyedelem, a fokhagyma-gerezdeket vékonyra szeletelem. A répát kb. 3 centis darabokra aprítom. A kocka-húslevest átöntöm egy nagy keverőtálba, hozzácsurgatom a bort és a brandy-t, aztán belekeverem az előkészített vöröshagymát, fokhagymát meg sárgarépát. A friss fűszernövényeket is beledobom a pácba, majd beleszórom a feketeborsot és a babérlevelet. Utána beleforgatom a húskockákat, majd a tálat folpackozva beteszem 1 napra a hűtőbe. Ezalatt a vörösboros pác jól átjárja a hús rostjait, amitől az étel omlós lesz. Másnap bekapcsolom a sütőt 140 C-ra (gázsütőn 1-es és a 2-es fokozat közt). A pácban érlelt húskockákat és zöldségkeveréket leszűrőm, papírtörlőn alaposan megszárítom, majd enyhén megsózva és megborsozva félreteszem. A szalonnát vékony csíkokra vágom, aztán előveszek egy 30 centi átmérőjű, kb. 6 centi mélységű lábost, ami sütőben is használható, azaz nincs műanyagból a füle. A lábosba teszek 4 evőkanálnyi olajat, beleteszem a szalonnacsíkokat, és kevergetve kiolvasztom belőlük a zsiradékukat. Amikor aranybarnára váltak, szűrőlapáttal kiszedem mindet egy papírtörlővel bélelt tálra, és a lábos alatt erősre tekerem a lángot. Két részletben, kevergetve átpirítom benne a húskockákat, majd miután mindegyik megkapta a védőkérget - ez ahhoz kell, hogy a belül még nyers húsból a lassú sütés közben ne szivároghasson ki az értékes lé -, félreteszem őket. Az edényben maradt zsiradékon néhány perc alatt átpirítom a leszűrt, lecsöpögtetett hagyma - fokhagyma - sárgarépa együttest. Hozzáteszem a sűrített paradicsomot, a szalonnapörcöket, az elősütött húskockákat, és beleöntöm a lábosba a leszűrt páclevet. Az egészet megsózom, megborsozom, és felforralom. Alufóliát borítok rá, majd beteszem a forró sütőbe. Itt 3 lassú órán át hagyom, hogy kényelmesen összefőjön, és közben óránként átkeverem. A harmadik óra kezdete körül vékony szeletekre vágom a gombát, leszűröm az ecetes lében eltett gyöngyhagymát, Ezt követően egy közepes méretű serpenyőbe teszek 2 evőkanál olajat, és kevés víz kíséretében puhára párolom a hagymát. Ha ez megtörtént, erősítek a tűzön, elforralom a levet, és megint teszek a serpenyőbe 2 evőkanál olajat. Beleszórom a gombaszeleteket, sózom, borsozom, és kb. 10 perc alatt, kevergetve összepárolom a gyöngyhagymával. Amikor letelt a 3 óra, kiemelem a hússal teli edényt, és ráteszem a tűzhelyre. Belekeverem a gyöngyhagymás gombát, aztán a sűrű szaftú ételt mérsékelt tűzőn összeforralom.

Hosszú, hideg, téli estékre kiváló főzőprogram. :)


Kategória: Húsételek receptjei


A marhatokány burgundi módra elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook