Erdélyi korhelyleves gombával recept
60 perc
Az Erdélyi korhelyleves gombával hozzávalói:
25 dkg
füstölt hús (comb, tarja, stb.) 15 dkg
füstölt kolbász
45-50 dkg
szálas savanyú káposzta lével
15-20 dkg
gomba ( erdei gomba is lehet, de csiperke vagy szárított gomba is)
2 fej közepes vöröshagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
5 dkg
liszt
4- evőkanál étolaj
só
2 dl
tejföl
1 evőkanál fűszerpaprika
ízlés szerint őrölt fekete bors,
Az Erdélyi korhelyleves gombával elkészítési módja:
A megforrósított olajon a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott húst.Ha átmelegedett tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával, összekeverjük és hozzárakjuk a savanyú káposztát, lé nélkül.Pár percig átkeverjük, majd a levet is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy az teljesen ellepje.Fedővel letakarva majdnem készre főzzük.Eközben a tisztított gombát felszeleteljük és kevés olajon megpirítjuk, majd megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal s végül az egészet hozzáadjuk a káposztához.Ha a leve nagyon elfőtt langyos vízzel pótoljuk. Szükség szerint utánaízesítjük, Ekkor a füstölt kolbászt felszeleteljük és szintén hozzá tesszük. Világos rántást készítünk s ezzel az ételt besűrítjük, 4-5 percnyi forralás után az ételt tejfelezzük ( ezt külön is adhatjuk) és friss fehér kenyérrel kínáljuk.
Ha szárított gombából csináljuk akkor a gombát a felhasználás előtt megmossuk, majd langyos vízben 20-25 percig áztatjuk és pirítás nélkül adjuk az ételhez az apróra vágott petrezselyemmel.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. okt. 18. 19:03
Az erdélyi korhelyleves gombával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.