Rétesjellegű almás rúd recept
A Rétesjellegű almás rúd hozzávalói:30 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
5 dkg margarin
10 dkg sertészsír
1 csipet só
1 csapott mokkáskanál sütőpor v. szódabikarbóna
2 csapott evőkanál porcukor
20 %-os tejföl
1,5 kg alma
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál őrölt fahéj
15 dkg darált dió.
A Rétesjellegű almás rúd elkészítési módja:
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítva nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kristálycukorral megszórjuk. A lisztben elkeverjük a sütőport (v. szódabikarbónát), összemorzsoljuk az 5 dkg margarinnal, 5 dkg zsírral, csipet sóval, porcukorral, - hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi tejfölt amennyitől könnyen nyújtható, lágy tésztát kapunk. A tésztát 3 cipóba osztjuk, gyúródeszkán egyenként nagyon-nagyon vékonyra (szinte papírvékonyságúra) nyújtjuk, megkenjük a maradék zsírral (melyet előzőleg felolvasztottunk) és szorosan feltekerjük. A feltekert rudakat egyforma kb. 15 cm-es darabokra vágjuk. Az almát levétől kinyomjuk, elkeverjük a fahéjjal és a dióval. A feldarabolt tésztarudakat egyenként ismét nagyon vékonyra, tepsi hosszúságúra kinyújtjuk, egyenletesen megszórjuk az almával és feltekerjük, akár a bejglit. A megtöltött rudakat enyhén kizsírozott vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben elhelyezzük, 170-180 fokos sütőben 40 perc alatt szép aranysárgára sütjük, feldaraboljuk és porcukorral megszórva tálaljuk.
Akár a hagyományosan készített rétest, ezt a tésztát is tölthetjük bármilyen töltelékkel.
Amennyiben sós (káposztás) töltelékkel készítjük, a tésztába tegyünk több sót és a porcukrot hagyjuk el.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2016. aug. 14. 09:17
A rétesjellegű almás rúd elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.