Muzsdéj egyszerűen recept
20 perc
A Muzsdéj egyszerűen hozzávalói:
10-12 nagyobb gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál étolaj
2 kiskanál só
1 kiskanál édes-nemes fűszerpaprika,5 cl citromlé vagy száraz fehér bor
1 pohár tejföl (2 dl.).
A Muzsdéj egyszerűen elkészítési módja:
A zúzott fokhagymát megsózzuk, paprikázzuk és az olajat is hozzáadva habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet (fehér bor), és végül a tejfölt is. Megkóstoljuk és ha szükséges tovább fűszerezzük ízlés szerint. Úgy a jó, ha kissé sűrű. Kiválóan alkalmas grillezett, vagy tárcsán sütött húsok ízesítésére.
Erdélyben elterjedt,ahol az egyszerű muzsdéj nem más, mint összetört fokhagyma és só keveréke vízzel hígítva. Locsolgatható ezzel a lével a hús, a hal, a burgonya, a puliszka - azaz tulajdonképpen bármi. Különösen ajánlott szárazabb ételek mellé mert puhítja, lazítja azokat. De Erdélyben a pacallevesnek is elmaradhatatlan kísérője, de az egyszerű sült burgonyát is nagyon feldobja.
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2017. jan. 12. 06:33
A muzsdéj egyszerűen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.