Különleges karácsonyi kalács recept
A Különleges karácsonyi kalács hozzávalói:50 dkg liszt,
2 dl tej,
4 dkg élesztő,
3 tojás sárgája,
1 tojás fehérje,
10 dkg margarin,
6 dkg kristálycukor,
1 vaníliás cukor,
1 citrom héja, csipet só.
A töltelékhez:
M á k o s:
12 dkg darált mák,
8 dkg kristálycukor,
citromhéj,
fahéj,
mazsola,
vaníliás cukor,
tej
D i ó s :
12 dkg dió,
8 dkg kristálycukor,
narancshéj,
vaníliás cukor,
mazsola,
tej
G e s z t e n y é s:
15 dkg gesztenyemassza,
cukor,
rum,
tejszín
A Különleges karácsonyi kalács elkészítési módja:
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órán át kelesztjük. A tésztát három részre osztjuk, kinyújtjuk, beletesszük csíkokban a tölteléket. A mákos és diós tölteléket kevés tejjel lazítjuk. Vigyázzunk nehogy lágy legyen! A gesztenyés tölteléknél a hozzávalókat összedolgozzuk. A megtöltött tésztát összesodorjuk, majd hármat összefonunk. Tojássárgájával megkenjük és 40 percig pihentetjük. Mielőtt megsütjük, a tetejét darált mákkal megszórjuk. Kb. 60 percig sütjük. Különleges, mutatós, finom karácsonyi tészta.
Kelesztéssel, pihentetéssel együtt kb. 2 óra
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: kiss67, 2007. nov. 29. 14:54
A különleges karácsonyi kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.