Mézes csülök recept
90 perc
A Mézes csülök hozzávalói:
1,5 kg bőrös sertéscsülök,
3 evőkanál olaj,
1 teáskanál gyömbérpor,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál akácméz,
1 dl olaj,
2 sárgarépa,
só
A Mézes csülök elkészítési módja:
A csülköt alaposan megtisztítjuk, jól megmossuk, majd hegyes, vékony éles késsel leválasztjuk a bőrt a húsról.A megtisztított fokhagymával bedörzsöljük húst,és megószuk. Visszarakjuk rá a bőrt, és a csülköt mély vaslábasba vagy tepsibe tesszük. Összekeverjük a 2 dl olajat a gyömbérrel, teszünk bele egy csipet sót, és a csülökre kenjük. A maradékot félretesszük. Az 1 dl olajat az edénybe öntjük, és a csülköt lefedve, lassú tűzön fél órán keresztül pároljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A megtisztított sárgarépát egészben a csülök mellé rakjuk, és együtt tovább sütjük. Időnként meglocsoljuk a maradék gyömbéres olajjal, és 45 perc múlva kivesszük a sütőből, hegyes késsel bevagdaljuk a csülök bőrét. Bekenjük mézzel, és mérsékelt tűzön még 15 percig sütjük. Amikor a teteje szép fényes barnára sült, előmelegített tálra tesszük. A sült sárgarépát karikákra vágjuk, és a csülök mellé halmozzuk.
A csülök kicsontozására a hentest szoktam megkérni..., aki nagyon profin,ügyesen tud csontozni. :)
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: kiss67, 2007. nov. 21. 21:29
A mézes csülök elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.