Karácsonyi kalács recept


50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
15-20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
kevés só,
1 evőkanál rum,
2 egész tojás,
1 citrom héja,
15-17 dkg vaj,
25 dkg áttört túró,
15 dkg mazsola,
12 dkg tisztított, reszelt mandula
A Karácsonyi kalács elkészítési módja:
sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz: kevés porcukorvanilliásat!
vagy gyerekek örömére lecsurgathatjuk csokival!!
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: cicaanya, 2007. nov. 17. 13:53
A karácsonyi kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.