Karfiol - fehérborral recept
A Karfiol - fehérborral hozzávalói:egy fej karfiol /kb. 1 kg/
5 dl tej
1 kispohár tejföl
1 tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
20 dkg sajt
1 dl fehérbor
só, ételízesítő, fehérbors, szerecsendió, zsemlemorzsa
A Karfiol - fehérborral elkészítési módja:
A karfiolt rózsáira szedem, megmosás után ételízesítős vízben megfőzöm. Amíg a karfiol fő, elkészítem a mártást: a lisztet a vajon megfuttatom , hozzáöntöm a tejet, és lassú tűzön forrásig kevergetve főzöm. Miután besűrűsödött, leveszem a tűzről, hozzáadom a tejfölt, a tojássárgáját, a reszelt sajt felét és a fehérbort. Sóval, fehérborssal, kevés szerecsendióval ízesítem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és ezt is beledolgozom a mártásba. A karfiolrózsákat kivajazott, kimorzsázott hőálló tálba teszem, ráöntöm a mártást, és a tetejét megszórom a maradék reszelt sajttal. Lassú tűzön sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.
Megjegyzés: lehet dúsítani előfőzött rizzsel, úgy még kiadósabb, bár anélkül is laktató étel. Ha van 1-2 kimaradt tojásfehérjénk, azt is hozzá lehet tenni.
Fotó megtekinthető a naplóm 195-ös bejegyzésemben.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: Hmv., 2011. ápr. 22. 13:49
A karfiol - fehérborral elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.