Humusz sült gombával recept
A Humusz sült gombával hozzávalói:30 dkg szárított vagy 2 konzerv csicseriborsó
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál tahini szósz
1 nagyobb citrom leve
4-6 gerezd fokhagyma
só
bors
őrölt chili
késhegynyi kurkuma
friss (ha az nincs, akkor szárított) korianderlevél
3 evőkanál olívaolaj
Valamint:
50 dkg apró csiperkegomba
2 evőkanál vaj
olaj
petrezselyemzöld
A Humusz sült gombával elkészítési módja:
A humuszhoz előző nap este beáztatjuk a száraz csicseriborsót, másnap az áztatólevet leöntjük, a csicseriborsót kicsit átmossuk. (Az áztatólébe kioldódnak a csicseriborsóból a proteázgátlók, így ha azt felhasználjuk a főzéshez, akkor nehezen emészthető étket kapunk). A csicseriborsót puhára főzzük (egy kevés szódabikarbóna lerövidíti a főzési időt), majd a humuszízesítőkkel összeturmixoljuk (tahini, 2-3 gerezd fokhagyma, citromlé, só, bors, csili, kurkuma, koriander, olívaolaj). Megkóstoljuk, és ízlés szerint tovább fűszerezzük. Közben megmossuk a gombát, ha a gomba nagyobbacska, akkor elnegyedeljük, ha pici, akkor egészben hagyjuk. Egy nagy felületű serpenyőben kevés olajban megolvasztjuk a vajat, és ha az elfőtte a habját, akkor kb. a gomba harmadát megsütjük a vajas olajban. Cél, hogy ne legyen túl sok gomba egyszerre a serpenyőben, mert akkor a gomba nem sül, hanem fő. Ha a gomba megsült (szép barna kéreg alakult ki rajta), akkor kiszedjük a zsiradékból. Ha kell, pótoljuk a vajat/olajat, és megsütjük a további gombadarabokat. A sült gombát friss petrezselyemmel, sóval és aprított fokhagymával fűszerezzük. A tálaláshoz a humuszt egy tányéron elterítjük, meghintjük pirospaprikával, és ráhalmozzuk a gombát. Magában vagy pitával fogyasztjuk.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. márc. 17. 12:43
A humusz sült gombával elkészítési módja és hozzávalói.