Hortobágyi húsos gombóc recept
A Hortobágyi húsos gombóc hozzávalói:pörkölt kb 30 dkg sertéshúsból
1 dl tejföl
só
bors
1 kg burgonya
1 tojás
liszt
A Hortobágyi húsos gombóc elkészítési módja:
A szokásos módon pörköltet készítünk sertéshúsból. Ha elkészült, átszûrjük, és a húst ledaráljuk. A húsmasszához adunk egy kis tejfölt, sóval, borssal ízesítjük. Közben kockákra vágott burgonyát sós vízben megfõzünk. Leöntjük róla a vizet, jól lecsepegtetjük, majd gyúródeszkára terítjük és hagyjuk hûlni. Ha kihûlt áttörjük, adunk hozzá 1 tojást és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tészta legyen. Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, nagy kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe rakunk 1-1 kiskanálnyi húsmasszát, majd a tésztát gombóccá gyúrjuk. Lobogó sós vízben addig fõzzük, míg a gombócok a felszínre jönnek. A megmaradt pörköltszaftot besûrítjük kevés liszttel elkevert tejföllel, majd a kifõtt gombócokat belerakjuk, mégegyszer átforraljuk.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Mókica, 2008. márc. 6. 22:13
A hortobágyi húsos gombóc elkészítési módja és hozzávalói.