Hogy készül az igazán finom kovászos uborka? (tudásbázis)
Sziasztok !
Tudja Valaki hol lehet tmsót venni ?
Köszi.
Újra aktuális a kovászos uborka készítés.
Van e valakinek valamilyen új receptje, amit szívesen megosztana másokkal? Ki hogyan készíti ezt a finomságot?
Az én receptem:
Fogsz ilyen kicsi ubikat.Megmosod,lehágod a két végét egy picit,és bevágod mindkét végről,úgy hogy a két vágás nagyjából merőleges legen.Majdnem végig vágod.Bele az üvegbe.Rá néhány gerezd fokhagyma(3 gerezd minimum,én kicsit többet szoktam),meg néhány szál kapor(függ a kaprok hosszától stb,el nem rontja,tehát nem baj,ha egy kicsit több).Egy darabka kenyér(én a ygürkét szoktam feláldozni).Aztán pedig az egészre öntesz olyan sós langyos vizet,amit már nem innál meg.
Az érés első fokozata amikor ilyen opálos lesz a víz.Innét max egy nap,és kész.Függ persze a mennyiségtől és az ubik méretétől.De ha nem vagy biztos,akkor szedj ki egyet,és kóstóld meg.
A naplóban látható képen (19. bejegyzés) olyan 3/4 kiló uborka van,tegap délelőtt raktam el,és szerintem ha ma jó idő lesz,akkor estére kész is.
Ha kész, kiszeded az ubit,lemosod,a levét átszűröd,és a leszürt lével együtt megy a hűtőbe egy műanyagban.Olyan 1-1,5 hétig hűtve eláll.
...4-5 napnál tovább...
:)
Idén már készítettem egy adagot, akkor ragyogó idő volt.
Hétfőn tettem ki a második adagot a teraszra.
Szerintetek ilyen hidegfrontos időben is "megérik" azért? Vagy erről már mondjak is le:((
Csak nyaralunk. Egyébként pezsgôbb az élet.
A kovászos uborka az egyik legjobb dolog a világon.
A kenyeret csak a nyáriba szoktam beletenni, azt is olyan anyagba, ami a kenyér "szétmorzsálódását" megakadályozza, amikor megforr, egyszerre ki lehet dobni. Legjobb ilyenkor a rendes barna kenyér.
Hallottam még tiszta, nitrátmentes helyről beszerzett vízben való eltevésről is, (felénk ezt hívják közelvíznek)a víznek magasabb lehet az ásványi anyag tartalma, akkor kb. karácsonyig áll el. A kaprot a tetejére szoktam tenni, ha gubanc van, a kaprot leszedem, forró sós, szaliciles vízzel felöntöm, hogy a tetején a lé lecsurogjon egy kicsit, így még tovább eláll. A meggylevelet kihagyom, a fokhagymát, tormát és is teszek bele, tormával szorítom le. Kb. 10-12 cm-es karcsú ubit használok, lehetőleg biztos forrásból veszem. 2x átmosom, váltott vízben. 5 l-es üveghez 2,5-3 kg uborka kell, a babérlevél, bors nem rontja el. A vízhez kb 3 dkg só kell.
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Utálom, ha a kovászos uborkába fokhagymát tesznek.
- Kovászos uborkát csinált valaki?
- A kovászos uborkához mindenképpen fel kell forralni a vizet?
- Lehet valamit kezdeni a kovászos uborka megmaradt levével?
- Igazán finom téli kovászos uborka receptre lenne szükségem. Olyat keresek, ami finom savanykás lesz! Tudtok ilyen receptet?