Kovászos uborkát csinált valaki? (tudásbázis)
Ez is majdnem az, de mégis teljes más....
Fermentált uborka
5 l-es befőttes üvegbe 2-3 szál kaprot, 8 fokhagyma gerezdet, és kb. 2,5kg uborkát teszünk. A kaprot és a fokhagymát az üveg aljára, az uborkákat állítva, egymáshoz szorosan az üvegbe rakjuk.(lehet bele tenni meggylevelet,fekete ribizli levelét,torma levelet).
Kb. 1 lit. vízben feloldunk 2 ek. cukrot, 3 ek. sót, majd 1ek. tejfölt.
(Ha van házi, azzal a legfinomabb!) Jól összekeverjük és ráöntjük az uborkákra. A hiányzó mennyiséget vízzel pótoljuk, kb. egy ujjnyira az uborkák felett.
Az uborkákat le kell szorítani, hogy ne emelkedjenek ki a léből. Erre a célra a legalkalmasabb műa. palack oldalából kivágni egy kört, ami a befőttes üveg átmérőjétől kisebb. Ezt helyezük rá az uborkákra, és arra valamilyen súlyt (ami nem oldódik fel sós vízben - az üveg kiváló erre a célra, pl egy súlyosabb mécsestartó), ami lenyomva tartja az uborkákat, amiknek lészint alatt kell maradniuk.
Fontos: nem a napra kell kitenni, hanem sötét helyre, az üveg száját vászonnal, szalvétával, anyaggal befedve, hogy jól szellőzzön és semmi ne mászhasson bele. A habot naponta le kell szedni róla.4- 5-7 nap alatt megérik, a hőmérséklettől függően.
4-5. Napon megkóstoljuk, és ha ropogós, kovászos az íze és a belsejében már nincs az a fehérség, ami a nyers uborkára jellemző, akkor műanyag szűrőn átszűrjük és lemosva, a hűtőben tároljuk. A levéből 0,5L-t félre lehet tenni, ezt a következő adaghoz felhasználhatjuk, mert így gyorsabban megérik. A többit elfogyaszthatjuk, mert a bél rendszert és az emésztést nagyon segíti, ha étkezések előtt 1-2dl-t megiszunk belőle. Az uborka leve 1 évig is megőrzi akció képességét hűtőben tárolva.
De az összes uborka levet is felhasználhatjuk a következő adag készítéséhez,akkor sem cukrot, sem tejfölt nem kell hozzáadni, csak 1 ek. sót. Így hamarabb fermentálódik,akár 3-4 nap alatt is kész.
Ha 0,5 lit. uborka lével csináljuk meg a következő adagot, akkor cukorból csak 1 ek. és sóból csak 2 ek. kell hozzá.
A kaprot és a fokhagyma gerezdeket két adag elkészítéséhez felhasználhatjuk, utána viszont ki kell cserélni. Ha megjelenik az uborkán vékony fehér lepedék, mielőtt elfogyna, csak hideg vízzel le kell mosni.
Nagyon finom!!!
Na, akkor én is leírom. Most esszük az idei harmadik háromliteres üveg tartalmát.
Mi mindig levágtuk a végét, nagymamám igy tanította, sőt az inda felől levágottat meg is nyaltuk egy picit (persze azt, amit eldobtunk) h keserű-e, mert ha igen, még egy darabkát le kellett vágni, amig nem lehetett érezni a keserű ízt. Bevágtuk, de a megpuhulást én úgy tapasztaltam h az uborka minősége meg egyebek okozták. Most az idén mind ropog. De mindenesetre ki fogom próbálni bevágás nélkül, biztos úgy is jó. Ahány literes az üveg, annyi evőkanál só. Én úgy tudom, h a hagyományos ronda konyhasó a legjobb, és az biztos is, h nem minden só 'sóssága' egyforma. Sokáig fokhagyma nélkül tettem be, de sokkal jobb fokhagymásan, igy mostmár azzal készítem. Pár éve tanultam az úgynevezett sváb kovászos uborkát, azóta igy csinálom mindig: nem kenyeret teszek rá (régesrég kenyeret tettem aztán évekig pirítóst, az jobb volt de már igy csinálom: az aljára teszek egy réteg ujjnyi vastag szeletekre vágott ÓKRUMPLIT, és a tetejére is. Nem kenyeret!!! Finomabb, jobb az állaga. És mehet a napra. Éretlen szőlőfürtöt, kacsot, levelet, meggyfalevelet is lehet persze tenni, a télire eltett vizesuborkára mindig tettem, de ide se árt. A savanyúságába és ízébe segít bele.
Nem baj az ha többen leírjuk, csak tanulni lehet belőle, aztán ki mit talál jónak azt csinálja, v lehet variálni. Tegnap káposztát csináltam, most először.
Így:
Most jó hosszan tököltem vele, igaz? :-))
5 literes üveghez:
aljára egy csomag kapor,szép sorba bele az uborka(nálam végei levágva,oldala bevágva és soha nem puhult még meg,ropogós marad) 5 csapott evőkanál só (ahány literes az üveg annyi kanál só)feloldva,oldalába bedugdosva 6-7 db közepes méretű meggyfalevél.kenyér nem kell!!
isteni finom:-)))
Na ezt kipróbálom!
Ilyent még nem ittam,remélem tényleg verhetetlen!:)
mit kell ennyit tökölni egy kovászos uborkával?:O
uborka
víz
kenyér
kapor
só
üveg
nap
és 3 nap
A Túrkiáló.c. naplómba most tettem be egy receptet, burgonyával készül.
Érdemes kipróbálni.
Csinálhatsz levest is belőle:
Hűsítő kovászos uborka krémleves
Hozzávalók:
- 5o dkg kovászos uborka
- 2 dl uborka leve
- 4 ek. tejföl
- ½ evőkanál kapor
- ½ evőkanál menta
- 1 kk.édes mustár (dijoni)
- izlés szerint frissen őrölt fehérbors,
- só, ha szükséges
Elkészítés:
Darabold fel az uborkákat, és rakd a turmixgépbe, 2 db uborkát tegyél félre. Öntsd fel az uborka levével, kanalazd bele a tejfölt, a kiskanál mustárt, a zöldfűszereket, borsozd meg, turmixold össze, amennyiben sűrűnek találod, adj hozzá egy kis alaplevet(készülhet leveskockából is), tejet vagy vizet. Ha nem szeretnéd, hogy úszkáljanak benne a fűszerek, akkor egy szűrőn passzírozd át. A félrerakott uborkát nagyon apró kockákra vágd fel, legyen ez a levesbetét. Nagyon gusztusos átlátszó pohárban tálalva, de a sima tányér is megteszi. Először az uborka kockákat rakd bele,majd kanalazd rá a levest, díszítsd tejföllel és kaporlevéllel.
Jó étvágyat!!!
Így készítem én is, de nem csavarom gézzel :)
A kenyeret én is leveszem egy nappal előbb.
Hirtelen felindulásból 8 kilót csináltam egyszál egymagamnak :D:D
Köszönöm szépen! Már alig várom, hogy holnap elkezdjem! :)
**
Nekem van erkély és nincs macska:)
Délelőtt süt oda a nap egy 4 órán keresztül. Annyi elég neki? Utána mehet a hűtőbe?
Közben elkolbászoltam innen, bocsika.
Szóval nem kell sajnálni azt a pici végét és le kell vágni, biztos, ami biztos. Ezután félbevágod a vége előtt kb 1 cm-ig, ezután megfordítod és a másik végéről is ugyanígy félbevágod. De ez tudod, olyan, ahány ház, annyi szokás. De a vége levágás tuti, ha nem szeretnél keserű uborkát enni.
Az üvegbe kaprot babérlevelet és 2 cikk fokhagymát teszel. belerakod az uborkákat, jó szorosan. megsózod, majd felöntöd vízzel. Megpirítasz egy szelet kenyeret és az üveg tetején rászuszakolod az uborkákra, hogy a víz ellepje. Egy kistányért teszel a tetejére, hogy zárja is, meg nem is és kirakod napozni. Amikor zavaros lesz a lé, akkor leveszed róla a kenyeret és tovább érleled, Kb 1-2 napig. Minden attól függ milyen idő van.
Egy kérdés!!
És miután felöltött vízzel hová teszed? Már láttam olyat, hogy az ablakba tette valaki.
További ajánlott fórumok:
- Valaki csinált már Kitexes szakmai nyelvvizsgát?
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Hámozott uborkából készített már valaki kovászos uborkát?
- Kovászos kenyér sütése....van valakinek emléke, tapasztalata?
- Ki hogyan csinálja a kovászos uborkát?
- Jó pár évvel ezelőtt készítettem először kovászos uborkát,...