Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A kovászos uborkához mindenképpen fel kell forralni a vizet? fórum

A kovászos uborkához mindenképpen fel kell forralni a vizet? (tudásbázis)


1 2
33. pencil
2022. nov. 23. 12:11
én úgy szoktam
2022. nov. 20. 08:04
en sose forralom fel,csak langyos vizet hasznalok!
31. Napsugár8 (válaszként erre: 29. - Loretta16)
2022. júl. 6. 13:28

Gratulálok! Ugye milyen egyszerű, csak a megfelelő hőmérséklet kell hozzá.

Én tegnap d.u. raktam össze a idei év 3.-ik adagját. Szerintem holnap reggel már az is jó lesz. Addig nem is bántom. :))

30. ,zumba
2022. júl. 4. 12:16
Fogyaszd egészséggel az uborkát és a levét is, jót tesz a szervezetnek.
2022. júl. 4. 09:08
Nagyon jól sikerült! Köszönöm mindenkinek! :)
28. Napsugár8 (válaszként erre: 27. - Loretta16)
2022. júl. 1. 14:05

Nem baj, dehogy! Hamarabb készen lesz, mert hamarabb beindul a savanyodás.

Ha ezt ma d.e. csináltad, akkor holnap d.u. már nézd meg: a levét kóstold meg, mennyire savanykás. És egy kisebb db. uborkát (akár levágva a másikból), hogy ehető-e már. Meglehet, hogy holnapután reggelre lesz kész, de biztosan finom lesz.

2022. júl. 1. 09:14
Köszönöm a tanácsokat! Megmelegítettem a vizet, de csak a só feloldása miatt. Viszont, úgy, melegen öntöttem rá, az baj, hogy nem hagytam langyosra hűlni?
26. Channa* (válaszként erre: 22. - Bless the child)
2022. júl. 1. 07:39

Szeretem a fokhagymát, de a kovászos uborkába nem.

Nálunk senki nem rakott bele, gondolom ezért nem teszek én se:D

25. csemár (válaszként erre: 24. - Csemár)
2022. júl. 1. 07:37
A 19. hozzászólásra gondoltam, csak "eltévedtem", bocs! (Ezt most azért volt fontos javítani, mert a sózás módszerét is leírja.)
24. csemár (válaszként erre: 1. - Loretta16)
2022. júl. 1. 07:34

Felforralhatod a vizet, de minek?

(A forralásra akkor van szükség, ha el akarod ölni a vízben a baktériumokat, miegymást, azaz a fertőtlenítést szolgálja. Ha emberi fogyasztásra alkalmas vizet használsz - a csapvíz elméletileg ilyen -, akkor bátran kövesd a 22. hozzászólásban írottakat! Csak annyit tennék hozzá, hogy a kapor-szőlőlevél-torma ízkombináció is jó.)

2022. júl. 1. 07:29

KB. 30 éve a férjem megkérdezett egy savanyúságost, hogy hogyan kell csinálni, mert az nagyon ízlett neki.

Azt mondta, hogy ez titok, de a lényege, hogy 100 liter vízhez 5 kg sót kell tenni;)


Egyébként én se forralom a vizet, hanem kb. 1 liter forró vizet engedek a csapból, amibe elkeverem a sót, majd hozzáöntök még annyi vizet, amennyi kell, és ezt a langyos vizet öntöm az uborkára.


A meleg víz azért jobb, mert kevesebbet kell punnyadnia a napon az ubinak, mert ettől hamarabb beindul a folyamat...

22. Bless the child (válaszként erre: 21. - Channa*)
2022. júl. 1. 07:28

Csak fokhagymát teszek bele, így tanultam a nagymamámtól. Hogy miért rakom bele, ne kérdezd🙂

Úgy emlékszem, azt mondta a nagyi, hogy ropogós marad az uborka, de ez vszínű csak egy városi legenda.

A. helyébe én még tennék bele egy rúd fahéjat is 😂😂😂

21. Channa* (válaszként erre: 8. - 8d00a82c06)
2022. júl. 1. 07:22
Én se. Az már nem kovászos uborka.
2022. jún. 30. 22:41
Most fogom életemben először kenyér nélkül csinálni. Kicsit izgulok 😇
19. Bless the child (válaszként erre: 1. - Loretta16)
2022. jún. 30. 18:07
Még soha nem forraltam fel a vizet. Én úgy csinalom, hogy beletömködöm az uborkát, felöntöm vizzel, majd leöntöm a vizet és abba rakok sót ízlés szerint. Elkeverem, visszaöntöm. Mehet rá a kenyér es a tetejére egy lapos kistányér. Persze kaprot rakok bele és 2-3 gerezd fokhagymát
2022. jún. 30. 17:50
Személy szerint pörkölttel, vagy rántott hússal jobban a kovászos uborkát, mint forró vízzel.
17. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Loretta16)
2022. jún. 30. 17:44

Ha még sohasem csináltál kovászos uborkát, (valamit mindenki először csinál életében!), akkor most vess be egy cselt: a felforralt vízzel tégy el annyi db-ot, ahány tagú a család. Ez hamarabb lesz kész, (ilyen melegben kb. 2 nap!), a hideg vizes módszerrel az uborka nagyobb részét. Ez néhány nappal később lesz kész.

Ahogy látod, a literenként 3 dkg só mindkét módszernél annyi.

Össze tudjátok hasonlítani, melyik módszer lesz nálatok a nyerő!

Majd írd meg, milyen lett egyik, milyen másik, és melyiknél maradsz a továbbiakban. :))

16. Napsugár8 (válaszként erre: 15. - ,zumba)
2022. jún. 30. 17:36
Másoktól is hallottam már, hogy nem forralják a vizet. Ez szerintem olyan, mint nagyon sok más kaja. Ki, hogyan tanulta, azt a módszert követi. És szerintem kövesse is, mert ilyen melegben oltári nagy csalódás lenne, ha rákészítjük a gyomrunkat, és kiderül, hogy az új módi nem sikerült. :))
15. ,zumba (válaszként erre: 1. - Loretta16)
2022. jún. 30. 16:49
Én még sosem forraltam, kb.38 éve kovászolok, de anyukám, anyósom sem forralta. Liter/2,5-3dkg csomósodásgátló mentes erdélyi sót használok.(most is érik az üvegben)
14. Alessandro (válaszként erre: 13. - Napsugár8)
2022. jún. 30. 15:24
Akkor jó. És ennyiben maradtunk. :) 😀
13. Napsugár8 (válaszként erre: 12. - Alessandro)
2022. jún. 30. 15:09
Nem puhulnak meg, ha valóban kovászolni való uborkát, és nem u.n. saláta-uborkát raksz bele. Nekem ez a módi bevált, ezen a téren nem szándékozok már (ami még hátra van nekem) változtatni. :))
12. Alessandro (válaszként erre: 9. - Napsugár8)
2022. jún. 30. 15:01

"Sok út vezet a boldogsághoz" szokták mondani.

Bár én nem az üveg miatt hűtöm le kézmelegre a fűszeres levet, hanem az uborkákra nem akarom a forró levet ráönteni, nehogy nagyon megpuhuljanak.

De lehet uborkát kovászolni úgy is, hogy csak sós vizet tesznek rá és lenyomatják a víz alá pl. egy nagyobb tiszta kővel vagy vastagabb hurkapálcákkal és meleg helyen úgy is megkovászolódik kenyér vagy krumpli nélkül pár nap alatt.

11. 8d00a82c06 (válaszként erre: 10. - Bozsu55)
2022. jún. 30. 14:45
Mi màst? 🤣
10. bozsu55 (válaszként erre: 7. - Alessandro)
2022. jún. 30. 14:45

Remélem patika sót használsz?

Vásárolj be,mert,sima só sincs minden boltban.

9. Napsugár8 (válaszként erre: 7. - Alessandro)
2022. jún. 30. 14:35
Ugyanígy, de ha nem üvegbe tesszük, hanem zománcos fazékba, akkor még hűteni sem kell a felforralt lét, mert nem fog elcsattanni a fazék. A fazekat dupla sor folpakkal zárom le, és az erkélyen félárnyékba teszem. Kettő-három nap alatt készen van!
8. 8d00a82c06 (válaszként erre: 7. - Alessandro)
2022. jún. 30. 14:30
Èn se fűszereket se fokhagymát nem teszek bele.
7. Alessandro (válaszként erre: 5. - Bozsu55)
2022. jún. 30. 14:27
Én meg vagy 30 éve forralom a vizet a fűszerekkel (mustármag, koriander, színes egész bors, egész kömény, és só), majd amikor olyan kézmelegre kihűlt a lé, azután öntöm fel az üvegekbe rakott uborkákra, amik alá egy nagy csokor kaprot teszek és néhány félbevágott fokhagymát. Felülre megy egy nagy szelet kenyér és 3 nap után elkészül a mennyei kovászos uborka. Soha sem teszem ki az üveget a napra, mert ott hamar túlmelegedhet és könnyen megpuhulhat az uborka. Csakis a konyhában kuksolnak az üvegek az asztal sarkán. 😀
2022. jún. 30. 14:16
Nem kötelező, de én mindig felforralom. Egy 5 literes üvegbe 2,5 kg uborkát szoktam tenni. Ehhez 3 l vizet forralok, és 4-5 ek. sót teszek bele, attól függően, milyen a só.
5. bozsu55 (válaszként erre: 1. - Loretta16)
2022. jún. 30. 13:58
Soha nem forraltam a vizet, sót ízlés szerint, kb literenként egy csapot kanállal, kenyér helyett krumplit rakok 30 éve.
4. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Loretta16)
2022. jún. 30. 13:51

Én úgy tanultam, hogy üvegliterenként 3 dkg sót. Ahány liter vizet öntesz az uborkára, annyi csapott evőkanál só.

Mivel én forralom a vizet, ahány litert forralok, annyi csapott ek. sót forralok bele. Nem biztos, hogy mindet rá is öntöm, de az arány akkor is ez.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook