A kovászos uborkához mindenképpen fel kell forralni a vizet? (tudásbázis)
Gratulálok! Ugye milyen egyszerű, csak a megfelelő hőmérséklet kell hozzá.
Én tegnap d.u. raktam össze a idei év 3.-ik adagját. Szerintem holnap reggel már az is jó lesz. Addig nem is bántom. :))
Nem baj, dehogy! Hamarabb készen lesz, mert hamarabb beindul a savanyodás.
Ha ezt ma d.e. csináltad, akkor holnap d.u. már nézd meg: a levét kóstold meg, mennyire savanykás. És egy kisebb db. uborkát (akár levágva a másikból), hogy ehető-e már. Meglehet, hogy holnapután reggelre lesz kész, de biztosan finom lesz.
Szeretem a fokhagymát, de a kovászos uborkába nem.
Nálunk senki nem rakott bele, gondolom ezért nem teszek én se:D
Felforralhatod a vizet, de minek?
(A forralásra akkor van szükség, ha el akarod ölni a vízben a baktériumokat, miegymást, azaz a fertőtlenítést szolgálja. Ha emberi fogyasztásra alkalmas vizet használsz - a csapvíz elméletileg ilyen -, akkor bátran kövesd a 22. hozzászólásban írottakat! Csak annyit tennék hozzá, hogy a kapor-szőlőlevél-torma ízkombináció is jó.)
KB. 30 éve a férjem megkérdezett egy savanyúságost, hogy hogyan kell csinálni, mert az nagyon ízlett neki.
Azt mondta, hogy ez titok, de a lényege, hogy 100 liter vízhez 5 kg sót kell tenni;)
Egyébként én se forralom a vizet, hanem kb. 1 liter forró vizet engedek a csapból, amibe elkeverem a sót, majd hozzáöntök még annyi vizet, amennyi kell, és ezt a langyos vizet öntöm az uborkára.
A meleg víz azért jobb, mert kevesebbet kell punnyadnia a napon az ubinak, mert ettől hamarabb beindul a folyamat...
Csak fokhagymát teszek bele, így tanultam a nagymamámtól. Hogy miért rakom bele, ne kérdezd🙂
Úgy emlékszem, azt mondta a nagyi, hogy ropogós marad az uborka, de ez vszínű csak egy városi legenda.
A. helyébe én még tennék bele egy rúd fahéjat is 😂😂😂
Ha még sohasem csináltál kovászos uborkát, (valamit mindenki először csinál életében!), akkor most vess be egy cselt: a felforralt vízzel tégy el annyi db-ot, ahány tagú a család. Ez hamarabb lesz kész, (ilyen melegben kb. 2 nap!), a hideg vizes módszerrel az uborka nagyobb részét. Ez néhány nappal később lesz kész.
Ahogy látod, a literenként 3 dkg só mindkét módszernél annyi.
Össze tudjátok hasonlítani, melyik módszer lesz nálatok a nyerő!
Majd írd meg, milyen lett egyik, milyen másik, és melyiknél maradsz a továbbiakban. :))
"Sok út vezet a boldogsághoz" szokták mondani.
Bár én nem az üveg miatt hűtöm le kézmelegre a fűszeres levet, hanem az uborkákra nem akarom a forró levet ráönteni, nehogy nagyon megpuhuljanak.
De lehet uborkát kovászolni úgy is, hogy csak sós vizet tesznek rá és lenyomatják a víz alá pl. egy nagyobb tiszta kővel vagy vastagabb hurkapálcákkal és meleg helyen úgy is megkovászolódik kenyér vagy krumpli nélkül pár nap alatt.
Remélem patika sót használsz?
Vásárolj be,mert,sima só sincs minden boltban.
Én úgy tanultam, hogy üvegliterenként 3 dkg sót. Ahány liter vizet öntesz az uborkára, annyi csapott evőkanál só.
Mivel én forralom a vizet, ahány litert forralok, annyi csapott ek. sót forralok bele. Nem biztos, hogy mindet rá is öntöm, de az arány akkor is ez.
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Hogy készül az igazán finom kovászos uborka?
- Utálom, ha a kovászos uborkába fokhagymát tesznek.
- Mennyi idős koráig kell egy babának forralni a tejet?
- A babavizet kibontás után 24 óra múlva már kell forralni?
- A 17 hónapos babának kell még vizet forralni?