Igazán finom téli kovászos uborka receptre lenne szükségem. Olyat keresek, ami finom savanykás lesz! Tudtok ilyen receptet? (tudásbázis)
Levan írva a receptembe a címe:VIZESUBORKA TÉLIRE
kattincs oda éveken kereszül készitettem nagyon finom.. Probáld ki.
Azt ugyan nem tudom meddig állna el, de nekem a nyár végén készített kovászos uborka még karácsony tájékán is finom ropogós.
Igaz, én 1 evőkanálnyi ecetet is teszek mindig bele - nem tudom van-e jelentősége, talán ezért ropogós? -Így tanultam egy péktől.
Befőttes üvegekben a hűtőben tárolom és még nem volt ideje megromlani sohasem. :)
Polcon lehet, hogy nem állna el... :((
Igen...így szoktuk....de nem külön külön főzzük a levet. Átszűröm..beleteszem egy lábosba, annyit, h. minden üveg félig legyen. Felforralom, nem melegítem, hanem forralom, és literenként , teáskanál szalicilt dobunk bele. Egyet rottyan, és visszaöntjük.
A többi stimmelt.
Hasonló kérdésemre ezt kaptam. Még nem próbáltam ki.
Kovászos uborka - télire
Én ugyanúgy készítem, mint a nyárit, csak az elrakás ad plusz munkát. Ebben az esetben viszont csak maximum 10-12 cm-es uborkákat teszek el, mert egyrészt azt tudom gazdaságosan a kisebb üvegekbe berakni, illetve azok még nem annyira magvasak. Amikor megérett az üvegben (ilyenkor pláne nem tűző napon érlelem, hogy ne legyen puha, plötyi), akkor leszedem a kenyeret róla, az uborkákat leöblítem, hogy ne maradjon rajta morzsa, ez fontos! Elosztom az uborkákat a kisebb üvegekbe. A levet egy edényben 2szer 3-szor sűrű szűrőn átszűröm. Ahány kisüveg uborkám lett, annyiszor fél deci lét kiveszek egy edénybe és ezt a lét külön megmelegítem. Erre azért van szükség, mert a szalicil vagy nátrium a meleg lében gyorsan feloldódik. Szóval a felmelegítetett lébe beleteszek annyiszor 1 csipet (nem kell több!) tartósítószert, amennyi a tele üveg uborkám. Langyosra kevergetem és rá is öntöm szépen elosztva az üvegekre. Ezután felöntöm a maradék hideg lével, úgy hogy ellepje. Az üvegre celefánt vagy folpackot és csavaros tetőt teszek. Ilyenkor még csúnya zavaros az üvegben, mintha tejben úszkálnának az uborkák, de pár nap alatt teljesen leüllepedik a lisztes rész, és ugyanúgy fog kinézni, mint a csemege.
Nem kell félni a nátrium benzoáttól! Ugyanolyan jól tartósít, mint a szalicil és nem káros az egészségre!
A kovászosuborkára mindenképp kell tartósítszer, különben tovább erjed és megromlik!
További ajánlott fórumok:
- Mit tehetnék, lassan nem bírom cérnával, a párom mostanában nagyon sokat dolgozik. Kértem, hogy ne tegye, mert nekem is szükségem van rá!
- Fiúnevet keresek.Viselhető, nem extrém de mégis ritkábban használt névre lenne szükségem.
- Egy kis részvétre lenne szükségem..minden férfi bele akar halni egy kis megfázásba?! :-)
- Szükségem lenne egy szigorúan zselatinmentes joghurtos, gyümölcsös túrótorta receptre
- Diabetikus sütemény vagy torta receptre lenne szükségem
- Gyanítható lisztérzékenység miatt diéta, jó kenyérreceptre lenne szükségem.