Házi pizza: megkel a tészta, a sütőből kivéve mégis lapos, teljesen száraz. Miért? (tudásbázis)
EZT PRÓBÁLJÁTOK KI:
4dl liszt, 2dl tej, 1dl olaj, fél teáskanál só, 1teáskanál ecet, 1sütőpor
Ebből 2 tepsi tészta van. Kiformázunk 1-1 tésztát, a még nyers tésztára rápakoljuk amit rá akarunk tenni és mehet a sütőbe. Mielőtt teljesen elkészül, reszelünk rá sajtot, visszatoljuk a sütőbe és hagyjuk ráolvadni. Mi imádjuk, nem szárad ki, és semmi extra nem kell hozzá.
Bolognai pizza (főzni nem tudóknak)
Hozzávalók
pizzatészta
1 üveg konzerv bolognai mártás (amelyikben darált hús is van, az a legjobb)
sajt.
A kész, kerek pizzalapra rákenjük a bolognai mártást, megszórjuk sajttal és mikróban közepes fokozaton 4-5 percig sütjük.
Bolognai pizza
Hozzávalók:
pizzatészta
+
5 dkg füstölt szalonna
1 fej hagyma
1 kisebb répa
1 kisebb zeller
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 gerezd fokhagyma
10 dkg darált hús
só
bors
oregano
10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
Megtisztítjuk és kockákra vágjuk a répát, zellert, hagymát.
A szalonnát is kis kockákra vágjuk, zsírjára kisütjük. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Közben a megsült szalonnákat (töpörtyűket) kikanalazhatjuk, hogy ne égjenek meg.
Hozzáadjuk a répát és a zellert, az apróra zúzott fokhagymát, és megfuttatjuk a zsiradékon (rottyantunk rajta 1-2-t)
Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig megdinszteljük (pároljuk). Sózzuk, borsozzuk.
Megszórjuk oreganóval, ha szükséges egy pici vizet adunk hozzá.
Ráöntjük a paradicsomot és 3-4 percig összefőzzük
A bolognai mártást a pizzatésztára kanalazzuk.
Rászórjuk a sajtot, és előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 240 C, 20 perc).
oké, kipróbálom. :D
Legalább a szósz legyen finom, ha már téstát nem tudok csinálni. :D
:o)
Akkor próbáld ki,szerintem ízleni fog!
Én így csinálom:
50 dkg lisztbe elmorzsolok 2.5 dkg élesztőt.Ehhez teszek 1 ek. cukrot,2 t.k sót,3 e.k oliva vagy étolajat,és 2 dl vizet.4 gombócot formálok,1-2 órát kelesztem,majd kinyújtom,megkenem az alappal,ráteszem a rátéteket,és a reszelt sajtot.170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsül.
Sziasztok!
Nekünk ez a tészta vált be:)
Pizza tészta:
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 teásk. só
1 teásk. cukor
2 evők. étolaj
3 dl melegvíz
és én szoktam egy kis oreganot a tésztába keverni.
Ez nagy gáztepsibe való mennyiség!
Élesztőt felfuttatni, összekevrni a többi anyaggal...picit keleszteni...tepsit olajjal kikenni és bele a tészta, rá a feltét és kb. 200 fokon...20-30 percig sütni.
Szép estét!
Ha megengeditek,leírok egy nálunk nagyon tuti alap szósz receptet,én mindig ezt készítem:
-kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát
-bele keverek egy paradicsompürét,gulyáskrémet,pizza fűszerkeveréket+egy nagy doboz tejfölt.Erre jöhetnek a változatos feltétek szalámi,tojás,sajt,stb.
Próbáljátok ki,nagyon jó és kiadós!
4. dzsulajla 2008-05-11 11:30
A recept:
Hozzávalók:
1 doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv
2 teáskanál szárított oregano
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanálnyi sűrített paradicsompép
frissen őrölt fekete bors
Az alaposan lecsepegtetett paradicsom konzervet belezuttyantom a turmixgépbe, aztán hozzászórom az oreganot.
A fokhagymagerezdeket megpucolom és átnyomom a fokhagymaprésen, majd az erős illatú zúzadékot is beleteszem a turmixgépbe.
Löttyintek hozzá olívaolajat és belekanalazom a sűrített paradicsomot.
Tekerek hozzá frissen őrölt borsot -sót azért nem, mert a pizzán a toppingok és a sajt úgyis elég sós lesz-, és röpke pillanatok alatt krémesre turmixolom szét a pizzamártást.
Tuti siker pizzarecept
Posted on január 16th, 2009 Szerző: Pizzamester
Pizza recept
Pizza recept
Ez egy kipróbált és finom alap pizza recept, a feltéteket tetszés szerint lehet variálni.
4 személyre – egy nagy tepsihez, vagy 2 kerek pizzához
Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
1-1,5 dl víz
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
4 evőkanál olaj
liszt a formázáshoz
olaj a kenéshez
Pizzaszósz
Feltétek
Elkészítés:
Pizzatészta
Pizzatészta
1. A langyos tejbe beletesszük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.
Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen! Hideg tejben nem kel meg az élesztő, túl melegben pedig elpusztulnak az élesztőgombák.
Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a 3 dl-es bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 percig).
2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük
3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.
A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk.
A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 percig).
Pizzatészta
Pizzatészta
4. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.
Vagy kézzel, vagy a kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).
5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
Pizzafeltét
Pizzafeltét
6. Olajjal kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen.
A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
www.pizza-pizzeria.com
Pizzafajták
Milyen pizzát rendelsz, amikor egy Négy évszak pizzát kérsz és milyet, amikor egy Margarétát? Azt bizonyára tudod, hogy mi van egy Hawaii pizzán, de vajon azt is tudod, mi van a Piedónén?
Íme néhány közismert és kevésbé közismert pizzafajta leírása…
Pizza
Pizza
Baconos pizza
Bolognai pizza
Bugaci pizza
Capriccosa pizza
Carbo pizza
Carbonara pizza
Csirkés taco pizza
Dallas pizza
Don Pepe pizza
Pizzafajták A-E
Farmer pizza
Füstös pizza
Georgina pizza
Giorgo pizza
Hawaii pizza
Juhtúrós pizza
Húsfaló pizza
Karibi pizza
Korfu pizza
Pizzafajták F-L
Magyaros pizza
Magyaros pizza II.
Margarita pizza
Marseille pizza
Masszív pizza
Mérges pizza
Mexikói pizza
Modena pizza
Napolettana pizza
Négy évszak pizza
Négy sajtos pizza
Pizzafajták M-O
Palermo pizza
Pesaro pizza
Piedóne pizza
Pizza a la Kövér nővér
Pizza Firenze
Pizza Verde
Prosciutto Ruccola
Rhodos pizza
Son-go-ku pizza
Sonkás pizza
Sprotnis pizza
Stüszi pizza
Pizzafajták P-S
Szalámis pizza
Szuprém pizza
Tejfölös pizza
Tenger ajándéka pizza
Tonno pizza
Tuna pizza
Pizzafajták Sz-Zs
www.pizza-pizzeria.com
Pizza fortélyok
* Ha pár percig elősütöd a tésztát, akkor biztosan nem ázik át.
* Az igazi olasz pizza forró sütőben (kemencében) gyorsan sül meg (8-10 perc alatt).
Ezért jó előmelegíteni a sütőt.
* Kövön sütött profi trükk: sírkövesnél leszabatni a sütő méretének megfelelő gránit vagy márvány kőlapot és pizzasütés előtt a sütőbe helyezni.
A kő felforrósodik és egyenletes ontja magából a hőt. 1-1,5 óra alatt kővel együtt tüzesre lehet melegíteni a sütőt, és ilyenkor a pizzának 6-8 perc is elég és mennyeien finom lesz.
* A pizza szélébe sajtrudakat tekerhetünk, így a széle is nagyon finom lesz.
Pizza trükkök
Pizza trükkök
* A pizza jól bírja a fagyasztást, ezért készíthetünk nagyobb adagot egyszerre és lefagyaszthatjuk. Lefagyaszthatjuk csak a tésztáját, vagy feltéttel együtt a kész, sületlen tésztát.
www.pizza-pizzeria.com
Pizzatészta lépésről lépésre
1. A langyos tejet nagyméretű bögrébe tesszük, belekeverjük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.
Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen.
Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 percig).
2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük
3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.
A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk.
A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 percig).
Pizzatészta dagasztás
Pizzatészta dagasztás
4. Hozzáadjuk a sót, az olajat, és annyi langyos vizet (érzés szerint, kb. 1-1,5 dl-t), hogy egy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.
Vagy kézzel, vagy a kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).
5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, lisztezett sodrófával erőteljesen átgyúrjuk. Mindig szórjuk meg egy kis liszttel, ha ragadni kezd. A tészta összeesik, de ez nem baj. A tenyerünkkel a tepsi méretének megfelelő nagyságra, vagy kerek alakúra formázzuk.
6. Olajjal kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. Vagy a kerek pizzalapot tesszük a tepsibe.
Néhány percig pihentessük, hagyjuk állni.
Pizza készítése
Pizza készítése
7. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti feltétekkel, kevés pizzafűszert szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
www.pizza-pizzeria.com
Nekem tepsiben sütve még szárazabb lett. Maradok a jól bevált módszernél - sütőrács+alufólia, és akkor csak a széle ropogós..de mitől? Sokáig sütöm talán?
Valószínűleg, mert én a vékony tésztásat szeretem, viszont még a sajt sem kezdett pirulni. :-(
Nos, kész az ebéd...ld adatlapom.
Mindig az utolsó feltöltött kép az alapértelmezett?
Szerintem nem a tészta a gond. A fél dl olajtól nem lehet zsíros. Én, mint írtam, 1 egész dl olajat teszek a tésztámba és nem olajos, nem tömény.
Nézd meg figyelmesen a recepteket! Szinte tök mindegy, hogy melyiket ajánlgatják, mert alapvetően hasonló az összes. 40-50 dkg liszt, ehhez 2-3 dl folyadék. A legtöbben 3 ek olajat tesznek bele. Az élesztő mennyisége is többnyire 2,5-3 dkg (egy zacskó szárított is 2,5 dkg-nak felel meg általában) az összes itt leírt receptben.
Mivel kipróbáltál már több különböző receptet és mindegyiknél teljesen ugyanaz a hibajelenség mutatkozik, ebből számomra csak az a következtetés vonható le, hogy technikai problémák vannak.
Ez lehet a tészta készítése vagy a sütési folyamat maga.
A kelt tészta titka, hogy alaposan ki kell dolgozni. Addig kell gyúrni, dagasztani, míg egyenletes sima lesz a felülete és elválik a kéztől, edénytől.
A kelesztés során vigyázni kell, hogy ne kapjon huzatot, mert megfáznak az élesztőgombák és nem tudják fellazítani a tésztát.
Nem tudom, hogy csinálod, de én mindenképpen hagynám kelni a bedagasztott tésztát nyújtás, formázás előtt valamilyen huzatmentes, langyos helyen (nálam ez a mikro).
A kelt tésztákat kelesztés után én már csak lazán szoktam átgyúrni.
Bár már régen használtam gázsütőt, de úgy emlékszem, ott a 8. fokozat a legmagasabb. Az -elvileg- jóval több, mint 220 fok. Bár ez nyilván gyártónként és sütőnként más.
Próbáld inkább 6.-7. fokozat között sütni. Szerintem nagyjából ez felelhet meg a 220 fok körüli hőmérsékletnek.
Próbáld ezt a receptet:
40 dkg liszt
3 evőkanál olivaolaj
2 dl langyos víz
1 szárított élesztő
1 csapott teáskanál só
1 teáskanál oregáno
Összegyúrod, 45 percig meleg helyen keleszted, aztán bőven olajozott tepsibe simítod.
Még az lehet a gond, hogy túl sok, vagy nedves feltétet tettél rá. Pl. fagyasztott dolgokat.
Kend meg az olivaolajon kinyújtott tésztát akár előregyártott pizzaszósszal, 1 réteg szalámival, 1 réteg hagymával, 1 kis doboz kukoricakonzervvel, oregánoval, sajttal, és mehet a sütőbe.
Ha ezzel is gondok lesznek, akkor a sütőd a hunyó!
Szerintem nem a recepttel van a baj. Ennek a receptnek nagyjából azonosak az arányai, mint annak, amit én csinálok. (Én 1 dl olajat teszek a tésztába.)
Hogy sütöd a pizzát (simán, alsó-felső sütéssel, légkeveréssel)? A légkeverés szárít. Ettől lehet kemény a tészta. Ha csak egyik oldalról sütöd, akkor az a fele megég/kiszárad, a másik nyers marad.
Szerintem legjobb az alsó felső sütés.
A sütő melyik részén (alul, középen, fent) van a rács? A nagyon felteszed a pizzát, a teteje megég, az alja nyers marad. Ha a sütő aljára, akkor pont fordítva. Tapasztalataim szerint legjobb a második vagy a középső rácson sütni.
Milyen sütőd van (villany, gáz)?
Nyilván nem egyformák a sütők, és egyszerűbb a szám szerinti hőfokot beállítani, mint ha fokozatot kell keresgetni.
Lassan és alacsony hőfokon nem szabad pizzát sütni. Én 220 fokon szoktam kb. 1/4 óra egy kerek pizza sütése. (Persze a sütési idő a tészta vastagságától is nagyban függ.)
További ajánlott fórumok:
- Miért esik össze a tészta ha kiveszem a sütőből? Mit rontok el?
- Hova rakjam megkelni a kelt tésztát?
- Update zserbót készítek, de csak xillitem van itthon! Ha csak a töltelékbe teszek belőle, a tésztába nem, attól még megkel?
- S.O.S. - Honnan tudom, hogy a tésztám megkelt, és már nem fog tovább "nőni", elkezdhetem nyújtani?
- Miért nem akar megkelni a tésztám?
- Ha előző este meggyúrom a tésztát, hova tegyem vagy mit csináljak, hogy a tészta megkeljen és reggelig kibírja, hogy már csak sütni kelljen?