Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Házi pizza: megkel a tészta, a sütőből kivéve mégis lapos, teljesen száraz. Miért? fórum

Házi pizza: megkel a tészta, a sütőből kivéve mégis lapos, teljesen száraz. Miért? (tudásbázis)


1 2 3
80. K.né
2009. febr. 25. 13:34

EZT PRÓBÁLJÁTOK KI:

4dl liszt, 2dl tej, 1dl olaj, fél teáskanál só, 1teáskanál ecet, 1sütőpor

Ebből 2 tepsi tészta van. Kiformázunk 1-1 tésztát, a még nyers tésztára rápakoljuk amit rá akarunk tenni és mehet a sütőbe. Mielőtt teljesen elkészül, reszelünk rá sajtot, visszatoljuk a sütőbe és hagyjuk ráolvadni. Mi imádjuk, nem szárad ki, és semmi extra nem kell hozzá.

79. Pizzamester (válaszként erre: 78. - Ca417acd04)
2009. febr. 24. 19:22

Bolognai pizza (főzni nem tudóknak)


Hozzávalók


pizzatészta

1 üveg konzerv bolognai mártás (amelyikben darált hús is van, az a legjobb)

sajt.


A kész, kerek pizzalapra rákenjük a bolognai mártást, megszórjuk sajttal és mikróban közepes fokozaton 4-5 percig sütjük.


Bolognai pizza


Hozzávalók:


pizzatészta

+

5 dkg füstölt szalonna

1 fej hagyma

1 kisebb répa

1 kisebb zeller

1 kis konzerv sűrített paradicsom

1 gerezd fokhagyma

10 dkg darált hús

bors

oregano

10 dkg parmezán sajt



Elkészítés:


Megtisztítjuk és kockákra vágjuk a répát, zellert, hagymát.


A szalonnát is kis kockákra vágjuk, zsírjára kisütjük. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Közben a megsült szalonnákat (töpörtyűket) kikanalazhatjuk, hogy ne égjenek meg.


Hozzáadjuk a répát és a zellert, az apróra zúzott fokhagymát, és megfuttatjuk a zsiradékon (rottyantunk rajta 1-2-t)


Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig megdinszteljük (pároljuk). Sózzuk, borsozzuk.

Megszórjuk oreganóval, ha szükséges egy pici vizet adunk hozzá.


Ráöntjük a paradicsomot és 3-4 percig összefőzzük


A bolognai mártást a pizzatésztára kanalazzuk.

Rászórjuk a sajtot, és előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 240 C, 20 perc).

2009. febr. 11. 18:50
Sziasztok! leírna nekem vki egy bolognais pizza receptet? előre is köszönöm:D
2009. jan. 27. 08:24

oké, kipróbálom. :D

Legalább a szósz legyen finom, ha már téstát nem tudok csinálni. :D

76. aniani63 (válaszként erre: 75. - 50d0def203)
2009. jan. 27. 08:13

:o)

Akkor próbáld ki,szerintem ízleni fog!

75. 50d0def203 (válaszként erre: 71. - Aniani63)
2009. jan. 27. 07:43
Na ez már valami hasonló szósz ahhoz, amit én keresek.
2009. jan. 27. 01:40

Én így csinálom:

50 dkg lisztbe elmorzsolok 2.5 dkg élesztőt.Ehhez teszek 1 ek. cukrot,2 t.k sót,3 e.k oliva vagy étolajat,és 2 dl vizet.4 gombócot formálok,1-2 órát kelesztem,majd kinyújtom,megkenem az alappal,ráteszem a rátéteket,és a reszelt sajtot.170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsül.

73. ibincs
2009. jan. 27. 00:05

Sziasztok!

Nekünk ez a tészta vált be:)

Pizza tészta:

40 dkg liszt

3 dkg élesztő

1 teásk. só

1 teásk. cukor

2 evők. étolaj

3 dl melegvíz

és én szoktam egy kis oreganot a tésztába keverni.

Ez nagy gáztepsibe való mennyiség!

Élesztőt felfuttatni, összekevrni a többi anyaggal...picit keleszteni...tepsit olajjal kikenni és bele a tészta, rá a feltét és kb. 200 fokon...20-30 percig sütni.

2009. jan. 26. 23:37
Talán nen tettél a tésztába olajat.
2009. jan. 26. 21:27

Szép estét!

Ha megengeditek,leírok egy nálunk nagyon tuti alap szósz receptet,én mindig ezt készítem:

-kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát

-bele keverek egy paradicsompürét,gulyáskrémet,pizza fűszerkeveréket+egy nagy doboz tejfölt.Erre jöhetnek a változatos feltétek szalámi,tojás,sajt,stb.

Próbáljátok ki,nagyon jó és kiadós!

2009. jan. 26. 20:49

4. dzsulajla 2008-05-11 11:30

A recept:

Hozzávalók:


1 doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv


2 teáskanál szárított oregano


2 gerezd fokhagyma


2 evőkanál olívaolaj


1 evőkanálnyi sűrített paradicsompép


frissen őrölt fekete bors


Az alaposan lecsepegtetett paradicsom konzervet belezuttyantom a turmixgépbe, aztán hozzászórom az oreganot.


A fokhagymagerezdeket megpucolom és átnyomom a fokhagymaprésen, majd az erős illatú zúzadékot is beleteszem a turmixgépbe.


Löttyintek hozzá olívaolajat és belekanalazom a sűrített paradicsomot.


Tekerek hozzá frissen őrölt borsot -sót azért nem, mert a pizzán a toppingok és a sajt úgyis elég sós lesz-, és röpke pillanatok alatt krémesre turmixolom szét a pizzamártást.

2009. jan. 24. 18:56
Vagyis hasonló módon, de gépben dagasztottam-kelesztettem.
2009. jan. 24. 18:55
Én is így csináltam...szóval a sütő a ludas.
67. valcsi (válaszként erre: 66. - Margareta51)
2009. jan. 24. 15:49
Nem pihentettem, csak kelesztettem kb. 45 percig(addig elkészítettem a bolognai mártást, házit), a tésztát átgyúrtam és a tepsiben kézzel szét nyomkodtam.
66. margareta51 (válaszként erre: 65. - Valcsi)
2009. jan. 24. 15:46
Ha nem hasznaltal kovaszt szukseges pihentetni?
65. valcsi
2009. jan. 24. 15:30
Ma bolognais sütöttem, évek óta az alattam lévő receptet használom (margareta51), de ma kivételesen kihagytam a kovászolást, így is ugyanolyan finom lett.
2009. jan. 24. 13:52

Tuti siker pizzarecept

Posted on január 16th, 2009 Szerző: Pizzamester

Pizza recept


Pizza recept


Ez egy kipróbált és finom alap pizza recept, a feltéteket tetszés szerint lehet variálni.


4 személyre – egy nagy tepsihez, vagy 2 kerek pizzához

Hozzávalók:


Tészta:


40 dkg finomliszt

2 dkg élesztő

1 dl tej

1-1,5 dl víz

1 kávéskanál cukor

1 kávéskanál só

4 evőkanál olaj

liszt a formázáshoz

olaj a kenéshez


Pizzaszósz


Feltétek


Elkészítés:

Pizzatészta


Pizzatészta


1. A langyos tejbe beletesszük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.

Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen! Hideg tejben nem kel meg az élesztő, túl melegben pedig elpusztulnak az élesztőgombák.

Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a 3 dl-es bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 percig).


2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük


3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.

A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk.

A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 percig).

Pizzatészta


Pizzatészta


4. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.

Vagy kézzel, vagy a kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).


5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.

Pizzafeltét


Pizzafeltét


6. Olajjal kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen.

A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.


www.pizza-pizzeria.com

2009. jan. 24. 13:51

Pizzafajták


Milyen pizzát rendelsz, amikor egy Négy évszak pizzát kérsz és milyet, amikor egy Margarétát? Azt bizonyára tudod, hogy mi van egy Hawaii pizzán, de vajon azt is tudod, mi van a Piedónén?


Íme néhány közismert és kevésbé közismert pizzafajta leírása…

Pizza


Pizza


Baconos pizza

Bolognai pizza

Bugaci pizza

Capriccosa pizza

Carbo pizza

Carbonara pizza

Csirkés taco pizza

Dallas pizza

Don Pepe pizza


Pizzafajták A-E


Farmer pizza

Füstös pizza

Georgina pizza

Giorgo pizza

Hawaii pizza

Juhtúrós pizza

Húsfaló pizza

Karibi pizza

Korfu pizza


Pizzafajták F-L


Magyaros pizza

Magyaros pizza II.

Margarita pizza

Marseille pizza

Masszív pizza

Mérges pizza

Mexikói pizza

Modena pizza

Napolettana pizza

Négy évszak pizza

Négy sajtos pizza


Pizzafajták M-O


Palermo pizza

Pesaro pizza

Piedóne pizza

Pizza a la Kövér nővér

Pizza Firenze

Pizza Verde

Prosciutto Ruccola

Rhodos pizza

Son-go-ku pizza

Sonkás pizza

Sprotnis pizza

Stüszi pizza


Pizzafajták P-S


Szalámis pizza

Szuprém pizza

Tejfölös pizza

Tenger ajándéka pizza

Tonno pizza

Tuna pizza


Pizzafajták Sz-Zs


www.pizza-pizzeria.com

2009. jan. 24. 13:49

Pizza fortélyok


* Ha pár percig elősütöd a tésztát, akkor biztosan nem ázik át.


* Az igazi olasz pizza forró sütőben (kemencében) gyorsan sül meg (8-10 perc alatt).

Ezért jó előmelegíteni a sütőt.


* Kövön sütött profi trükk: sírkövesnél leszabatni a sütő méretének megfelelő gránit vagy márvány kőlapot és pizzasütés előtt a sütőbe helyezni.

A kő felforrósodik és egyenletes ontja magából a hőt. 1-1,5 óra alatt kővel együtt tüzesre lehet melegíteni a sütőt, és ilyenkor a pizzának 6-8 perc is elég és mennyeien finom lesz.


* A pizza szélébe sajtrudakat tekerhetünk, így a széle is nagyon finom lesz.

Pizza trükkök


Pizza trükkök


* A pizza jól bírja a fagyasztást, ezért készíthetünk nagyobb adagot egyszerre és lefagyaszthatjuk. Lefagyaszthatjuk csak a tésztáját, vagy feltéttel együtt a kész, sületlen tésztát.


www.pizza-pizzeria.com

2009. jan. 24. 13:47

Pizzatészta lépésről lépésre


1. A langyos tejet nagyméretű bögrébe tesszük, belekeverjük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.

Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen.

Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 percig).


2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük


3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.

A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk.

A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 percig).

Pizzatészta dagasztás


Pizzatészta dagasztás


4. Hozzáadjuk a sót, az olajat, és annyi langyos vizet (érzés szerint, kb. 1-1,5 dl-t), hogy egy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.

Vagy kézzel, vagy a kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).


5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, lisztezett sodrófával erőteljesen átgyúrjuk. Mindig szórjuk meg egy kis liszttel, ha ragadni kezd. A tészta összeesik, de ez nem baj. A tenyerünkkel a tepsi méretének megfelelő nagyságra, vagy kerek alakúra formázzuk.


6. Olajjal kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. Vagy a kerek pizzalapot tesszük a tepsibe.

Néhány percig pihentessük, hagyjuk állni.

Pizza készítése


Pizza készítése


7. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti feltétekkel, kevés pizzafűszert szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.


www.pizza-pizzeria.com

2009. jan. 24. 12:50
Mondjuk nekem amúgy is bajom, hogy sima pogácsa se sikerül tökéletesen, mert az alja már sötét, a belseje meg nyers. :-( Gázsütő.
2009. jan. 24. 12:47

Nekem tepsiben sütve még szárazabb lett. Maradok a jól bevált módszernél - sütőrács+alufólia, és akkor csak a széle ropogós..de mitől? Sokáig sütöm talán?

Valószínűleg, mert én a vékony tésztásat szeretem, viszont még a sajt sem kezdett pirulni. :-(

2009. jan. 23. 15:40
A széle az enyémnek is száraz, talán azért, mert oda nem raktam cuccot, meg én nem tepsiben, hanem rácson sütöm.
2009. jan. 23. 15:29

Nos, kész az ebéd...ld adatlapom.


Mindig az utolsó feltöltött kép az alapértelmezett?

56. win (válaszként erre: 52. - 50d0def203)
2009. jan. 23. 08:36

Szerintem nem a tészta a gond. A fél dl olajtól nem lehet zsíros. Én, mint írtam, 1 egész dl olajat teszek a tésztámba és nem olajos, nem tömény.

Nézd meg figyelmesen a recepteket! Szinte tök mindegy, hogy melyiket ajánlgatják, mert alapvetően hasonló az összes. 40-50 dkg liszt, ehhez 2-3 dl folyadék. A legtöbben 3 ek olajat tesznek bele. Az élesztő mennyisége is többnyire 2,5-3 dkg (egy zacskó szárított is 2,5 dkg-nak felel meg általában) az összes itt leírt receptben.


Mivel kipróbáltál már több különböző receptet és mindegyiknél teljesen ugyanaz a hibajelenség mutatkozik, ebből számomra csak az a következtetés vonható le, hogy technikai problémák vannak.

Ez lehet a tészta készítése vagy a sütési folyamat maga.

A kelt tészta titka, hogy alaposan ki kell dolgozni. Addig kell gyúrni, dagasztani, míg egyenletes sima lesz a felülete és elválik a kéztől, edénytől.

A kelesztés során vigyázni kell, hogy ne kapjon huzatot, mert megfáznak az élesztőgombák és nem tudják fellazítani a tésztát.

Nem tudom, hogy csinálod, de én mindenképpen hagynám kelni a bedagasztott tésztát nyújtás, formázás előtt valamilyen huzatmentes, langyos helyen (nálam ez a mikro).

A kelt tésztákat kelesztés után én már csak lazán szoktam átgyúrni.

Bár már régen használtam gázsütőt, de úgy emlékszem, ott a 8. fokozat a legmagasabb. Az -elvileg- jóval több, mint 220 fok. Bár ez nyilván gyártónként és sütőnként más.

Próbáld inkább 6.-7. fokozat között sütni. Szerintem nagyjából ez felelhet meg a 220 fok körüli hőmérsékletnek.

55. 50d0def203 (válaszként erre: 53. - _kleo_)
2009. jan. 23. 07:40
Hát nem tudom, lehet a sütő a bakis. Semmi fagyasztottat nem tettem rá. Csak szalámit, gombát, kukoricát, sajtot.
2009. jan. 23. 07:15
Annyit beszéltünk a pizzáról a napokban, hogy megkívántam...ma az lesz az ebéd! :-D
53. _kleo_
2009. jan. 22. 22:23

Próbáld ezt a receptet:

40 dkg liszt

3 evőkanál olivaolaj

2 dl langyos víz

1 szárított élesztő

1 csapott teáskanál só

1 teáskanál oregáno


Összegyúrod, 45 percig meleg helyen keleszted, aztán bőven olajozott tepsibe simítod.


Még az lehet a gond, hogy túl sok, vagy nedves feltétet tettél rá. Pl. fagyasztott dolgokat.


Kend meg az olivaolajon kinyújtott tésztát akár előregyártott pizzaszósszal, 1 réteg szalámival, 1 réteg hagymával, 1 kis doboz kukoricakonzervvel, oregánoval, sajttal, és mehet a sütőbe.


Ha ezzel is gondok lesznek, akkor a sütőd a hunyó!

2009. jan. 22. 20:21
Gáz sütőm van. A rács középen van, és 8-as fokozaton sütöttem. Nem értem. Bár a tészta lehet a gond, mert annyit tettem mindenből, de érdekel állaga lett. Olyan tömény zsírosnak tűnt. pedig az arács az volt, át is gyúrtam. Valamit rosszúl csinálok.
51. win (válaszként erre: 47. - 50d0def203)
2009. jan. 22. 18:17

Szerintem nem a recepttel van a baj. Ennek a receptnek nagyjából azonosak az arányai, mint annak, amit én csinálok. (Én 1 dl olajat teszek a tésztába.)


Hogy sütöd a pizzát (simán, alsó-felső sütéssel, légkeveréssel)? A légkeverés szárít. Ettől lehet kemény a tészta. Ha csak egyik oldalról sütöd, akkor az a fele megég/kiszárad, a másik nyers marad.

Szerintem legjobb az alsó felső sütés.


A sütő melyik részén (alul, középen, fent) van a rács? A nagyon felteszed a pizzát, a teteje megég, az alja nyers marad. Ha a sütő aljára, akkor pont fordítva. Tapasztalataim szerint legjobb a második vagy a középső rácson sütni.


Milyen sütőd van (villany, gáz)?

Nyilván nem egyformák a sütők, és egyszerűbb a szám szerinti hőfokot beállítani, mint ha fokozatot kell keresgetni.


Lassan és alacsony hőfokon nem szabad pizzát sütni. Én 220 fokon szoktam kb. 1/4 óra egy kerek pizza sütése. (Persze a sütési idő a tészta vastagságától is nagyban függ.)

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook