Miért nem akar megkelni a tésztám? (tudásbázis kérdés)
sütés előtt szobahőre mindent 1-2 óráig, a tojás se legyen hideg. a tejet pedig ne a mikróba hanem a gázon langyosítsd, max 40 fokra, cukrot bele, elkeverni, élesztőt belemorzsolni
ja a legtutibb, ha a langyos cukros tejet a tálban lévő liszt mélyedésébe öntöd, a széléről beleszórsz egy kis lisztet és így morzsolod bele az élesztőt
Oka lehet:
- a hozzávalók hidegek voltak
- öreg volt az élesztő
- túl meleg volt a tej(leforráztad vele az élesztőt) Ezt nem szó szerint kell érteni, csak így mondjuk. A tejnek csak épphogy langyosnak kell
lenni.
- nem tettél bele kevéske cukrot az élesztő erjesztéshez.
- ha sót is kellett tenned a tésztába és az érintkezett esetleg az élesztővel, akkor az élesztő "meghalt", és bizony sosem kel meg.
Vén létemre nemrég tanultam, hogy nem kell az élesztőt futtatni, elég csak belemorzsolni a hozzávalókba, innentől csak arra kell ügyelni, hogy a tej ne legyen meleg, a só először kerüljön a lisztbe, a tojás, a liszt, a zsiradék ne akkor kerüljön ki a hűtőből, kamrából, tehát konyha-hőmérsékletű legyen.
Hidegen raktad össze,(hideg a liszt v. tej)hidegben van,öreg az élesztő,kevés benne a cukor....stb
Milyen lisztet használtál?