Gyógyító virágok és gyümölcsök 3.
Táplálkozási szempontból a szőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a napi optimális tápanyagszükséglet fedezéséhez. A gyümölcsben levő élelmi rost jó hatással van a bélműködésre, magas víztartalma pedig segíti a folyadékpótlást.
Szőlőszezon idején ajánlott minden nap fogyasztani belőle, de hála Istennek és a hipermarketeknek, hogy manapság akármelyik évszakban tudunk venni belőle.
A szőlőnek nagy a szénhidráttartalma, gyümölcscukor tartalma valamint a glukóz és pektin tartalma. Van benne B1, B2 és C vitamin, folsav és biotinforrás (H vitamin) is. Gazdag foszforban, káliumban, kalciumban, nátriumban, magnéziumban.
A gyümölcs természetes szőlő- és gyümölcscukor tartalma gyorsan felszívódó egyszerű cukor, ez biztosítja fáradtság esetén és ha csökken a koncentrálóképesség, az energiát a szervezetnek.
Ásványi anyagai jó hatással vannak az idegrendszerre, erősítik a fogakat, csontrendszerünket.
A szőlő és friss must átmossa bélrendszerünket, megszünteti a székrekedést, rendben tartja a vastagbelet. Méregtelenítő és béltisztító kúráknál előszeretettel használják. Segíti az emésztést, az anyagcsere bomlását, tisztítja a veséket és a húgyhólyagot is. Késlelteti, enyhíti, illetve rendszeres fogyasztás esetén meggátolja a vesekő kialakulását és a húgysavkő kialakulását.
Reuma esetén csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Ezen kívül jó "étvágycsináló" is, valamint ajánlott a lázas és leromlott betegeknek.
Fontos, hogy megakadályozza a rosszindulatú daganatok kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást és az érszűkületet.
A szőlő tehát már-már orvosságnak tekinthető, azzal a különbséggel, hogy nem tartalmaz semmi károsat. A bor is egészséges (mértékkel), vannak, akik folyékony halmazállapotban jobban szeretik…
Írta: 98a882c496, 2010. január 16. 10:03
Fórumozz a témáról: Gyógyító virágok és gyümölcsök 3. fórum (eddig 2 hozzászólás)