A burgonyáról


Étkezésünk, egyik fő tápláléka a burgonya. Eredetéről hallottam a rádióban, egy műsor közepébe csöppentem, a burgonyáról beszéltek. A 30 éves háború idején a spanyolok hozták Európába. Előbb mérgezőnek titulálták, mert a termését fogyasztották, ami a száron virágzás után fejlődik ki. Aztán rájöttek a föld alatti rész ehető.
A burgonyáról

Nagyban hozzájárult az elterjedéséhez XIV. Lajos felesége, aki egy fogadáson burgonya virággal a hajában jelent meg. Tetszik látni, mit jelent az elöljárók személyes példamutatása! Ez időtájt vajon mit kellene a fejesek feleségeinek a kalapja mellé tűzni? Van egy pár elképzelésem. És neked?


Több, mint 500 fajtája létezik. Jó a C vitamin tartalma, héjában főve a rostanyagtartalom bevitele miatt ajánlatos. A, B, C, típusba sorolhatók.

A "C" típusú sárga, magas keményítő tartalommal. Olajban sütésre, püréhez való. Három fajtája van nálunk forgalomban.

A "B" közepes keményítő tartalom, levesekhez, salátához.

Az "A" alacsony keményítő tartalommal, takarmányozásra való. Na ilyet talált a necc hálóban egy háziasszony, fekete lett a leve főzéskor. Itt derült ki, hogy ez a típus csak az állati takarmányozásra jó.


Akkor most mi mik vagyunk? Ha nincs ráírva honnan a búbánatból tudjuk, milyen fajta? Ki a felelős ezért? A riport sem tudta kideríteni. Annyit tudnak, a Keszthelyi nemesítő jó burgonyát termel.


Nekem is van 3 fajta, sütni és salátához való 2, főzéshez 1. Magam termelem, így tudom mikor permetezem, nem fogyasztom.




Írta: rolvisa, 2008. április 9. 11:03
Fórumozz a témáról: A burgonyáról fórum (eddig 5 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook