A burgonyáról
Nagyban hozzájárult az elterjedéséhez XIV. Lajos felesége, aki egy fogadáson burgonya virággal a hajában jelent meg. Tetszik látni, mit jelent az elöljárók személyes példamutatása! Ez időtájt vajon mit kellene a fejesek feleségeinek a kalapja mellé tűzni? Van egy pár elképzelésem. És neked?
Több, mint 500 fajtája létezik. Jó a C vitamin tartalma, héjában főve a rostanyagtartalom bevitele miatt ajánlatos. A, B, C, típusba sorolhatók.
A "C" típusú sárga, magas keményítő tartalommal. Olajban sütésre, püréhez való. Három fajtája van nálunk forgalomban.
A "B" közepes keményítő tartalom, levesekhez, salátához.
Az "A" alacsony keményítő tartalommal, takarmányozásra való. Na ilyet talált a necc hálóban egy háziasszony, fekete lett a leve főzéskor. Itt derült ki, hogy ez a típus csak az állati takarmányozásra jó.
Akkor most mi mik vagyunk? Ha nincs ráírva honnan a búbánatból tudjuk, milyen fajta? Ki a felelős ezért? A riport sem tudta kideríteni. Annyit tudnak, a Keszthelyi nemesítő jó burgonyát termel.
Nekem is van 3 fajta, sütni és salátához való 2, főzéshez 1. Magam termelem, így tudom mikor permetezem, nem fogyasztom.
Írta: rolvisa, 2008. április 9. 11:03
Fórumozz a témáról: A burgonyáról fórum (eddig 5 hozzászólás)