Gyógyító virágok és gyümölcsök 2.
Második főszereplőm: a csipkebogyó (hecserli, hecsedli, csitkenye, peccs, csipke).
Használható: szív-érrendszeri betegségeknél, allergiás tüneteknél, asztmára és nem utolsó sorban minden olyan esetben, amikor magasabb a szervezet vitaminszükséglete (terhesség, növőben levő gyerek, influenza, téli-tavaszi időszak, lábadozó betegségek...)
Nyersen fogyasztva is egészséges (nem túl nagy mennyiségben), de készíthető belőle tea, lekvár, üdítő, sőt, likőr is.
A C- vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amit az emberi szervezet nem képes előállítani. A csipkebogyó 16-szor annyi C vitamint tartalmaz, mint a citrom. Fiatalító vitamin, mivel a testben sok mindent épen tart, fokozza a mellékvesék, a belső elválasztású mirigyek hormontermelését. Fontos, hogy minél több legyen a keringő vérben. Fokozza a szervezet védekezőképességét, segít a nátha, influenza leküzdésében, mérsékli az asztmás rohamokat, segít az allergiás panaszokon, csökkenti a koleszterin szintet s ezáltal lassítja az érelmeszesedést. Védőhatása van a rák ellen is, valamint jó hatással van a hajszálerekre.
A csipkebogyó gazdag A, B1, B2, P, K és E vitaminban, ásványi sókban, lecitinben, vitalizál, javítja az anyagcserét, segíti a máj méregtelenítő szerepét, vízhajtó és a bélparaziták ellenszere.
Ha nem bioboltban/gyógynövényboltban vesszük, hanem módunkban áll leszedni valahonnan, akkor a bogyók szárításánál ügyelni kell arra, hogy gyorsan, szeles helyen szárítsuk, különben tönkremegy a C vitamin. A minél gyorsabb szárítás érdekében a nyers bogyókat vágjuk ketté és úgy terítsük ki. A szárításnál is, a teakészítésnél is kerüljük a fémtárgyak használatát, ezzel is óvjuk a C vitamint.
Tea: fél liter vizet forrni teszünk (a bogyókat nem szabad a vízzel együtt melegíteni). Amikor felforrt, beleteszünk 2 kanálnyi összetört bogyót (amiket csak a felhasználás előtt törünk össze). Az egészet 5 percig főzzük, majd 20-30 percig állni hagyjuk. Termoszba rakjuk, hogy ne hűljön ki teljesen, újramelegíteni nem ajánlott. Aki boltban vette a teafüvet, az is 2 kanállal rakjon a vízbe, a többi ugyanaz.
Jó ízű, vitaminos üdítő (szeretem nagyon): 10 dkg csipkebogyó kell és egy liter víz. Az összetört bogyót egy napig ázni hagyjuk, majd sűrű vásznon/műanyag szűrőn leszűrjük. Hozzáadunk 10 dkg cukrot, majd felöntjük még max. egy liter vízzel. Ezt egész nap kortyolgatjuk, hogy lassan szívódjon fel.
Bélféreg ellen: parazitaölő gyógyszer házilag, a húsos részt összedaraboljuk és összevegyítjük mézzel egyenlő mennyiségben. Reggel, éhgyomorra 2-3 kiskanállal veszünk be 8-10 napig kúraszerűen.
Vízhajtó: 1-2 kiskanál csipkebogyó magot egy csésze vízzel 20-30 percig lassú tűzön főzünk, dupla gőzben leszűrjük és az elpárolgott vizet felfőttel pótoljuk. Napi 3-4 csésze az adagja.
Likőr: étvágytalanság esetén segít, ha a főétkezés előtt megiszunk egy pohárkával. Bevallom, a likőr változata sem rossz, de csak egyszer csináltunk, inkább teának szoktuk elkészíteni.
Egy nagyobb befőttes üvegbe rétegenként rakjunk le kimagozott, szárított, félbevágott csipkebogyót, friss rózsavirágot és apróra vágott friss narancshéjat. Ha az üveg félig megtelik 8 evőkanál cukrot és 7 dl vodkát öntünk rá. 10 napig kell álljon, majd vízfürdőben addig melegítjük és mozgatjuk, amíg a cukor meg nem olvad. Az italt leszűrjük, üvegekbe öntjük.
Csipkebogyó teát, szörpöt, teafüvet, lekvárt sok helyen árulnak, én bioboltban szoktam venni, de van olyan is, amikor ismerőseink hoznak frissen szedett csipkebogyót.
Írta: 98a882c496, 2010. január 1. 10:03
Fórumozz a témáról: Gyógyító virágok és gyümölcsök 2. fórum (eddig 7 hozzászólás)