Fonott pulykamell forró meggyel recept
60 perc
A Fonott pulykamell forró meggyel hozzávalói:
60 dkg pulykamellfilé
só
frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
1 dl olívaolaj
A forró meggyhez:
2 evőkanál virágméz
30 dkg friss, fagyasztott vagy befőtt meggy
kevés őrölt fahéj
kevés őrölt gyömbér
1 dl száraz vörösbor
2 dkg vaj
A körethez:
burgonya
só
4 dkg vaj
kb 1 csokor friss petrezselyem
A Fonott pulykamell forró meggyel elkészítési módja:
A megmosott és leszárított pulykamellet éles késsel 4 egyforma, hosszúkás szeletre vágjuk, majd minden szeletet 3 hosszú csíkra vágunk úgy, hogy az egyik oldaluk egyben maradjon, ez tartja össze a fonatot. Ezután szorosan összefonjuk, a végét hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük, hogy sülés közben ne nyíljon szét, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és míg a köreteket készítjük, lefóliázva a hűtőbe tesszük pácolódni. A forró meggyhez a virágmézet karamellizáljuk, rászórjuk a kimagozott meggyet, összeforgatjuk, kevés őrölt fahéjjal és gyömbérrel fűszerezzük, meglocsoljuk a vörösborral, majd ha felforrt, hozzáadjuk a vajat, és lehúzzuk a tűzről. A meghámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd a forró vajon az aprított petrezselymet megfuttatjuk, hozzáadjuk a megfőtt, leszűrt burgonyát, lazán összerázzuk úgy, hogy a burgonya ne essen szét. Végül a pácolt pulykafonatokat saját pácoló olajával, forró serpenyőben oldalanként 6-8 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a petrezselymes burgonyát és a forró meggyet tányérra szedjük, és melléfektetjük a fonott pulykamellet.
Fonatot készíthetünk a receptben leírt technológiával csirkemellből, sertésszűzből, bárányfiléből, őzfiléből is!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2015. dec. 1. 12:02
A fonott pulykamell forró meggyel elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.