Tönköly pizzatészta recept
45 perc
A Tönköly pizzatészta hozzávalói:
650 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
60 ml extra szűz olívaolaj
1 púpozott tk. tengeri só
15 g friss, morzsolt élesztő vagy 7 g expressz szárított élesztő
csipet cukor
1/2 tk. szárított oregánó
A Tönköly pizzatészta elkészítési módja:
Vékonyan olajozzunk ki egy nagy tálat. Tegyük a hozzávalókat egy másik nagy tálba és csináljunk egy mélyedést a közepébe. Öntsünk hozzá 430 ml langyos vizet, és egy fakanál segítségével dolgozzuk össze. Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra és dagasszuk kb. 10 percig, amíg a tészta már sima, rugalmas, és ha az ujjunkkal megnyomjuk, azonnal visszanyeri az alakját. Tegyük a gyúrt tésztát az előkészített tálba, takarjuk le egy tiszta, nedves konyharuhával és 45 percig hagyjuk meleg helyen kelni, amíg duplájára nő. Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, ütögessük ki a levegőt a tésztából az öklünkkel, és gyúrjuk át egyszer-kétszer. Formázzunk 6 egyforma méretű cipót a tésztából, takarjuk le újból, és további 10 percig hagyjuk kelni. Ideális esetben este készítsük el a tésztát, és éjszakára hagyjuk pihenni. Melegítsük elő a sütőt (villany: 250 fok, gáz: 9-es fokozat), és kenjünk ki néhány nagyobb sütőlapot. Nyújtsuk ki a cipókat 23 cm átmérőjű, kör alakú lapokká, és tegyük őket az előkészített sütőlapokra. Kenjük meg pizzaszósszal, szórjuk meg sajttal és tegyük rá a feltéteket. Így süssük amíg a sajt el nem olvad és a teteje meg nem pirul.
Kategória: Vegetáriánus ételek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2015. nov. 25. 13:44
A tönköly pizzatészta elkészítési módja és hozzávalói.