Diós-mákos bejgli recept
A Diós-mákos bejgli hozzávalói:a tésztához:
60 dkg rétesliszt
12 dkg porcukor
1 kávéskanál só
25 dkg puha vaj
2 tojás
1-1,5 dl tej
2 dkg élesztő
a töltelékhez:
40 dkg darált dió
25 dkg cukor
1 dl víz
1 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál őrölt fahéj
40 dkg darált mák
25 dkg cukor
1 dl víz
1 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
30 dkg mazsola (elmaradhat)
a tetejére:
1 nagy tojás
A Diós-mákos bejgli elkészítési módja:
A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük. A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet. A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá. Ugyanígy elkészítjük a máktölteléket is. Mindkettőnek nagyon sűrűnek kell lennie. A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként 20 x 30 cm-es lapokra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy körben kihagyunk egy 2 cm széles csíkot. Megszórjuk mazsolával, majd a két szélét picit behajtva feltekerjük. Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, egymástól kétujjnyi távolságra. Tojássárgával lekenjük, fél órán át állni hagyjuk meleg helyen. Ezután tojásfehérjével is megkenjük, majd fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A bejgliket hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk a tetején és az oldalán is, majd 25-30 perc alatt megsütjük őket. A tepsin hagyjuk kihűlni, és tálalás előtt szeleteljük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: cicaaa65, 2018. dec. 24. 20:40
A diós-mákos bejgli elkészítési módja és hozzávalói.