Borzas (bundás) hal recept
A Borzas (bundás) hal hozzávalói:4 főre
4, egyenként kb. 12 dkg-os lehetőleg szálkamentes, bőr nélküli halfilé (fogas, süllő, pisztráng, harcsa, tengeri halfilé),
1 kiskanál só,
fél mokkáskanál őrölt fekete bors,
1 evőkanál mustár,
4 közepes burgonya,
8 dkg finomliszt
a sütéshez:
bő olaj
a díszítéshez:
1 citrom
A Borzas (bundás) hal elkészítési módja:
1. Ehhez az ételhez a süllő-, a fogas- vagy a pisztrángfilé a legalkalmasabb, de jó hozzá friss vagy a fagyasztott tengeri hal is. Utóbbit ha felengedett, kissé ki kell nyomkodni és leszárogatni, nehogy sütés közben szétessen. A halat besózzuk, megborsozzuk, mustárral leheletvékonyan megkenjük. 2. A burgonyát megtisztítjuk és sajtreszelőn lereszeljük. Alaposan kinyomkodjuk (az így nyert burgonyalevet igyuk meg vagy adjuk leveshez, mert nagyon egészséges). Ez a művelet azért fontos, mert ha túl vizes a burgonya, nem tapad a halra, ami pedig rátapad, sütéskor leválik róla. Ugyanez az oka annak, hogy csak régi krumpli jó hozzá, újburgonyából ne készítsük! 3. A megfűszerezett halat a lisztbe hempergetjük, majd a lereszelt burgonyába forgatjuk, amit jól rá is nyomkodunk. Ahhoz, hogy a hal szép aranybarnára süljön, ne égjen meg, de a nem elég forró olajtól a bundája se váljon le, nagyon kell figyelni a sütésére, ezért a reszelt burgonyából 1-2 szálat dobjunk az olajba. Ha följön az olaj tetejére és sülni kezd, akkor jó; belerakhatjuk a halszeleteket. 4. Oldalanként kb. 3 percig sütjük, végül szűrőlapáttal konyhai papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük. 5. Majonézes almával tálaljuk, ami úgy készül, hogy a meghámozott, kockákra vágott gyümölcsöt majonézbe keverjük, és kisebb darabokra tépett salátalevelekkel gazdagítjuk. Citromcikkekkel díszítjük.
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2015. aug. 13. 09:04
A borzas (bundás) hal elkészítési módja és hozzávalói.