Fokhagymás tengeri halfilé recept
20 perc
A Fokhagymás tengeri halfilé hozzávalói:
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg fagyasztott szálkamentes tengeri halfilé (filézett tőkehal)
2-3 dl tej
2-3 evőkanál margarin (nem sós)
3 gerezd fokhagyma
kevés grill, vagy flecken fűszerkeverék
bors
A Fokhagymás tengeri halfilé elkészítési módja:
A fagyos halat szobahőmérsékleten felengedjük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, tejjel leöntjük, úgy hogy ellepje, majd a páclével együtt a hűtőbe tesszük és 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, kevés fűszerkeverékkel meghintjük (a fűszerkeverékek általában sósak), szükség esetén borsozzuk. Teflonedényben megolvasztunk 1-1,5 evőkanál margarint, beletesszük a halszeletek felét és fedő alatt, mindkét oldalán 2,5-2,5 percig puhára pároljuk (óvatosan fordítjuk meg őket, mert könnyen széteshetnek), majd a fedőt levéve, mindkét oldalát megpirítjuk. Megismételjük a műveletet a halszeletek másik felével. Párolt zöldség, saláta, vagy burgonya illik hozzá.
A tengeri hal fogyasztása nem csak fogyókúrázók számára, hanem cukorbetegek, szív- és érbetegek részére is különösen ajánlott alacsony energiatartalma, kedvező zsírsav-összetétele miatt. Ezenkívül a fokhagyma kedvezően hat az érrendszerre és a vérnyomásra.
Fekély- és epebetegeknek azonban a fokhagyma magas illóolajtartalma miatt nem javasoljuk az étel fogyasztását.
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: Brigitta.a, 2006. aug. 21. 18:15
A fokhagymás tengeri halfilé elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.