Bodzás ital recept
A Bodzás ital hozzávalói:4liter szörphöz 10db tenyérnyi,teljesen kinyílt bodzavirág(1cm-s szárral),1 nagy lédús citrom
1kg kristálycukor,2 evőkanál ecet
3dkg citromsav
1 mokkáskanál nátrium-benzoát,1 mokkáskanál só
A Bodzás ital elkészítési módja:
A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, szélesszájú befőttes üveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra,rászórjuk a citromsavat,ráöntjük az ecetet és 4 liter előzőleg felforralt és teljesen lehűtött vizet.Alufóliával vagy fóliával lazán lefedjük.(Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször-lehetőleg műanyag keverőkanállal-megkevergetjük.A cukornak teljesen fel kell olvadnia a lében.Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük,de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk,és azonnal ledugaszoljuk.
Ha csak 2-3 hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani,akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.
A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként,tejjel turmixitalként fogyaszthatjuk.
1 rész szörp,6-7 rész víz(tej) arányában tanácsos keverni.
Kategória: Italok, koktélok receptjei
A receptet beküldte: Tundibundy, 2009. máj. 28. 09:50
A bodzás ital elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.