Édenkert bodzaszörp recept
30 perc
Az Édenkert bodzaszörp hozzávalói:
20 nagyobb bodzavirágzat
4 kg cukor
6 liter víz
5 db citrom
10 dkg citromsav
1 kávéskanál nátrium-benzoát
Az Édenkert bodzaszörp elkészítési módja:
Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.
A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben.
Kategória: Italok, koktélok receptjei
A receptet beküldte: m.gery, 2009. máj. 26. 19:00
Az Édenkert bodzaszörp elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.