Bevált májgombóc receptet keresek (tudásbázis kérdés)
Szia! Én így csinálom:
1 csirkemáj
1 tojás
só, bors ízlés szerint
reszelt vöröshagyma
reszelt fokhagyma / ezekkel csínján kell bánni különben hagyma leves lesz belőle, már jártam így :)) /
zsemlemorzsa
petrezselyem zöld
Ezeket jól összekeverem, hagyom állni, hogy a zsemlemorzsa megszívja magát, kemény állaga legyen és kiszaggatom nokedli szaggatóval a levesbe.
fél kg darált máj
10 tojás
25
dkg zsemlemorzsa
5 kanál liszt
só
bors
majoranna
vegeta
1 hagyma lereszelve
hozzávalókat összekeverjük pici sütőporral fórró vizbe 3 szorra kifözzük galuska szagatón kenőmájasból nem lehet megcsinálni
Húsgombóc (levesbe)
Hozzávalók:
25 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 tojás
3 ek. búzadara
Az olajban a hagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk. Kihűlés után a darált hússal, tojással, búzadarával, sóval, borssal összedolgozzuk. A forrásba lévő levesbe belerakjuk a kis húsgombócokat (én nem készítek gombócokat, kis kanállal beleszaggatom a forrásba lévő levesbe) ezután 20 percig lassan főzzük.
Sziasztok! Ahogy én készítem: 2-3db csirkemáj elkaparva, 1db tojás,fűszerkeverék, kevés apróra vágott petrus, majoranna, bors izlés szerint, 2 gerezd fokhagyma, 1 kissebb fej apróra vágott v.hagyma, annyi liszt hogy kanállal szaggatható legyen. Lobogó enyhén sós vízben kiszaggatom és pár perc alatt kész!
Májkonzervvel, mindent ugyan így!
legutóbb én is így csináltam, csak liszt nélkül, biztos azért lett túl puha
most viszont valamelyik csirkemájasat fogom kipróbálni
Ahogy én csinálom:
1 db májkrém konzerv, 1 db tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál liszt, só, petrezselyem. A hozzávalókat összekeverem és kiskanállal beleszaggatom a levesbe.
Én a csirkemájat lekaparom, kisebb hagymát lereszelek, só, bors, tojás, petrezselyemzöld és kifacsart zsemle. Esetleg kevés liszt, hogy ne legyen túl lágy. Galuska keménységű legyen.
De csinálom úgy is, hogy zsemle helyett búzadarát teszek bele, pici sütőport, de akkor kora reggel megcsinálom, hogy álljon pár órát. Kifőzöm vízben, kiszedem a vízből és az edényt letakarva tálalásig a forróvizes edényre állítom. Biztosan nem lesz kemény.
Írhatok még egy változatot? :-) Én 2-3 csirkemájat, fél kisebb hagymát aprítógépben folyósra forgatok, teszek bele csipet sót, borsot, majorannát, egy kisebb tojást és innen kétféleképpen csinálom. Gombócnak 2-3ek zsemlemorzsát keverek bele és annyi búzadarát, hogy ha megszívja magát, kemény legyen, aztán állni hagyom.
Ha meg galuskát csinálok, akkor lisztet teszek a dara mellé és pár percen belül felhasználom.
Ebből az adagból kb. 4 személyre bőséges levest szoktam csinálni, úgy is elég, ha nem teszek más levesbetétet.
Én is hasonlóan csinálom, de petrezselyem nélkül, és én kanállal szaggatom a vízbe. :)
Anyukám pl. úgy készíti,h. a májat elkaparja, majd hozzáad 1 tejbe áztatott zsemlét(amit kinyomkod), aztán 1 kisebb vöröshagymát, amit előtte 1 kis olajban +fonnyaszt, 1 tojást, fűszerez, és ad még hozzá annyi zsemlemorzsát,h. galuska állagú legyen, 1 picit állni hagyja, majd beleszaggatja a levesbe.
De én hallottam olyanról is,h. májkrémből készítik, mégpedig úgy,h. 1 doboz májkrémet 1 tojással 1 kis zsemlemorzsával sóval borssal petrezselyemmel összekeverik és ezt főzik ki a levesben.
köszi :-)
lehet, hogy itt a titok nyitja, én zsemlemorzsát használok, nem lisztet/darát
További ajánlott fórumok:
- Bevált cukkinis receptet keresek!
- Csemege uborka télire - bevált receptet keresek
- Szilveszterre lencsét!Kipróbált, bevált receptet keresek!Finom legyen ám!
- Bevált padlizsánkrém receptet keresek.
- Hordós vegyes vágott receptet keresek, ami bevált és finom.
- Sárgadinnye dzsem receptet keresek, amit már kipróbáltál, és bevált