Csemege uborka télire - bevált receptet keresek (beszélgetés)
Ez már így finom,ahogy levan írva!
Én is kipróbálom mert eddig másképpen készítettem el,bár az sem volt rossz.
Szeretem az új dolgokat a változatoságott és mindig el szoktam készíteni.:)
Savanyúsághoz lé
2 liter víz, 2 dl.10 %- kos ecet,8 dkg só,16 dkg cukor.
Felforralni, és a savanyúságnak valóval megtöltött üvegbe önteni. Ha kihűlt legalább kéz melegre, visszaönteni, és újra felforralni. Amikor lobogóan forr, az üvegbe tölteni, kis szalicil a tetejére, és lezárni. Másnap reggelig száraz dunsztba tenni.
Lehet fűszerezni.Pl az uborkához egész borsot, babérlevelet, és kaprot is bele kell főzni a lébe, de felöntés előtt ki kell szedni a léből.
Javasolom, hogy ha paprikát teszel el, akkor szúrkáld meg, hogy a lé bele tudjon folyni. Ha ezt nem tettem, akkor is magába szívja a tél folyamán a levet, és azok a felső részen lévő paprikák, amik kilógnak a léből besötétülnek, és puhulnak.
Nincs benne tartósító!
Én tányérra rakom ki,és úgy nem pezseg.
Ez adag kb 4 db 5 literes üvegre való.
8 liter víz 35 dkg só 40 dkg cukor 2 szál torma
1 liter 10 % ecet kapor 3 mokkás kanál borkénpor
1 cs szalicil, 50 szembors, 15-20 babérlevél
1 evőkanál mustármag
A levet egy vödörbe elkészitjük,a magok nélkül
jól elkavarjuk, hogy minden felolvadjon.
Az uborkát, vagy bármi például, apróvöröshagyma, csillagtök, apródinnye, paprika, káposztát darabokra vágunk, zöldparpadicsom, vagy paprikába töltött káposztát stb.
Ezeket vagy csak uborkát szépen sorban belerakunk az üvegekbe közben babérlevet és kaprot tormát teszünk, majd ráöntjük a elösztva a magokat és a levet, a levet nem kell felforralni ha marad levünk tegyük félre később lehet, hogy utánna kell
öntenünk, polcra tesszük,
Nem forr fel, szépen meg marad ropogos marad bármikor fellehet bontani nem romlik meg a többi.
Köszi :) Ez szimpi recept, ki fogom próbálni.
Az így eltett uborka színe mennyire fakul ki?
Uborka,amit anyámtól tanultam,ő meg a szomszédjában lakó mamikától:
nagyon alaposan meg kell mosni a hozzávalókat, üveget, tetőt.
Az üveg aljára szőlőlevelet teszek, meg két három zöld szőlőszemet. Belerakom az uborkát , közé kaprot és két- háromujjnyi vastag tormát. A végén egy csapott evőkanál sót, és feltöltöm hideg vízzel, majd jól lezárom.
Kirakom az üveget napra,mondjuk ablakpárkányra, és hideg vízbe mártott konyharuhát szoktam a tetejére rakni. Két három napig, amíg az uborka elszineződik ott van, utána hűvös helyen lehet tárolni.
Érés közben szokott egy picit szivárogni, de az nem gond. Felbontáskor van hogy pezseg egy kicsit, akkor felbontva hagyom pár órát, maj hűtőben lehűtöm, és úgy már lehet fogyasztani.
Férjem receptje 5 literes üvegre:
Ubi, paprika, kapor, meggy levél megy az üvegbe. A meggy levél alulra. Utánna az üveget, amiben már benne vannak a hozzávalók, feltölteni vizzel, majd a vizet kiönteni egy fazékba. A vízhez hozzá kell adni egy csapott merőkanál sót és ua. cukrot, ecetből 0,5 liter 10%-os ecet + 1 evőkanál szalicilt, összekeverni, majd ráönteni az ubira. Fedetlenül kell hagyni 2 napig, hogy a paprikából kijöjjön a levegő. Két nap múlva megnézni, a lé szintjét ellenőrizni. Ha nem ér az üveg tetejéig, akkor hozzá kell pótolni. Lekötni és állni hagyni 2-3 hónapig.
Nekem van egy, aminek az a neve: Ilonka néni savanyúja. Az uborkát, a csalamádét, a hosszú, hegyes, zöld erős paprikát, mindent ezzel teszek el.Minden liter vízhez kell:
2,5 dl ecet, 1o %.
15 dkg cukor,
3 dkg só,
1 mokkáskanál borkénpor.
A biztonság kedvéért még teszek bele egy kis szalicilt is.
Az a jó benne, hogy a cuccot nem kell felfőzni, forralni. Bele kell tenni mindent, fűszert is, amit szoktál. jól elkevergetni, hogy minden eloldódjon benne, és rámerni az üvegbe rakott uborkára, paaprikára, stb. Nálunk ez a menő, nagyon fínom.
hordós savanyúságra gondolsz ??
mert amit dunsztolni kell az megpuhul :-(
További ajánlott fórumok:
- Tegnap 6 kiló csemege uborkát tettem el. Életemben először....
- Gyors cukros ecetes uborka receptet várok! (Befözés)
- Savanyú uborka receptet kérek, ami a meleg speizban is eláll
- Igazán finom téli kovászos uborka receptre lenne szükségem. Olyat keresek, ami finom savanykás lesz! Tudtok ilyen receptet?
- Tud valaki egy tuti nagyon egyszerű csemegeuborka receptet?
- Jól bevált ecetes uborka receptet tudna valaki?