Bejgli töltelék?! De hogyan? (tudásbázis)
:-)
Az utolsó morzsát is kiszedtem a dobozból.
A mákos mennyei.
A diósnál jobbat még sosem ettem! Valami csodálatos lett.
Szagolgatom a dobozt mert még benne van az illata!
Tészta:
50 dkg liszt, 20 dkg zsiradék, 1dl tej, 2 dkg élesztő, 3 dkg porcukor, 2 db toj.sárga, csipet só...az élesztőt a langyos tejben elkeverem a többi összes anyagot összegyúrom, 4 cipóra osztom, langyos helyen duplájára kelesztem.
Töltelék
Diós:25 dkg darált dió, 20-22 dkg porcukor, 1 nagy savanykás alma reszelve,1 citrom reszelt héja, 5 dkg barack lekvár,5 dkg mazsola,csipet só, 1/2 dl víz... a vízet cukorral felforralom hozzáadom a többi anyagot,majd hagyom kihűlni.
dió töltelék mennyisége 2 rúd beiglihez
Mák:25 dkg darált mák,20dkg porcukor,7 dkg mazsola, 2 dl tej, 1 vanilia cukor, 3-5 szem összetört szegfüszeg,1 narancs reszelt héja,csipet só...tejbe belekeverem a mákot és a többi anyagot, egyet forralok rajta, majd hagyon kihűlni.
mák töltelék mennyisége 2 rúd beiglihez
A töltelékkel betöltött tésztát elöször tojássárgával kenjük le, hideg helyen kb:1 órát pihentetni...ez idő altt a lekent beiglin a tojás megszárad(fogd meg,már nem ragad) óvatossan finom mozdulatokkal menyomkodjuk a beiglit, hogy cserepesedjen / márványos legyen a teteje, másodjára csak tojásfehérjével kenjük le, ettől szép fényes lesz... ezután szoba hömérsékleten kelesztjük kb:30-40percig... sütés elött a beigli oldalát mélyen több helyen megszúrkodni,.. így sütés közben könnyebben távozik a gőz..
látom közben más is írt:)
ezért mondtam, hogy mindenki máshogy csinálja:)
szia!
az arány elvileg 1 bejglihez 20dkg töltelék!
a töltelékre többféle recept van, én ezt szktam használni: a tölteléket ízlés szerint kikeverjük (mák v dió cukorral) és ezt a tölteléket egy nagyon pici tejjel összekeverjük, de tényleg nagyon picivel, csak hogy morzsalékos legyen, mert különben elreped a tészta! lehet bele rakni még mazsolát is!
de van aki a mákosban tej helyett almát tesz...
1 dl tejben 15 dkg cukrot felolvasztani, ha felolvadt, ebbe bele 20 dkg dió, 1 reszelt alma, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj, 2-3 evőkanál méz.
A mákosnál ugyanez az eljárás, de pár evőkanál baracklekvár is mehet bele.
Én így csináltam a tölteléket, igaz, életemben először sütöttem, de nagyon finom lett.
2 rúd diós és 2 rúd mákos lett ezekkel a mennyiségekkel és megfelelő az arány, úgy értem, nagyon finom, nem száraz.
Van bejgli receptem, de a tölteléké nincs...SEGÍTSÉG :)))))))))) Ami még fontos lenne a tészta és a töltelék aránya...:)
Előre is köszönöm:)
További ajánlott fórumok:
- Kakaós csigába a tölteléket hogy "készíted"?
- Hogyan készül a legegyszerűbb hókifli mák töltelékkel?
- Mit csináljak a finom, de darabokra esett tortámmal? Tölteléknek felhasználjam?
- Csirkemájból milyen tölteléket lehet készíteni rántott palacsintába?
- A bejglibe ki hogyan csinálja a töltelékeket?
- Hogyan kell töltött libanyakat készíteni? Májas töltelékkel szeretném.