Hogyan kell töltött libanyakat készíteni? Májas töltelékkel szeretném. (tudásbázis)
A jól megtisztított (lángon leperzselt) nyakat megtöltjük az alábbiakkal:
Zsemlét tejben megáztatjuk, kicsavarjuk, szitán áttörjük. Hozzáadjuk az elkapart májat, az apróra vágott, összevagdalt kemény tojást és gombát, a nyers tojást, zöldpetrezselymet, pirított hagymát, ízlés szerint sót, borsot, és ha nem elég puha, kevés tejfelt. Ezzel megtöltjük a bőrét.
Sütőbe toljukk, kicsi vizet öntünk a tepsibe, és felső láng alatt ropogósra sütjük, közben szorgalmasan öntözgetve egy-egy kanál segítségével.
Töltött libanyak
Hozzávalók:
Elkészítés:
A liba nyakáról a bőrt egészben húzzuk le. Az egyik végét bevarrjuk. A beáztatott zsemlét kinyomkodjuk és ledaráljuk 2 gerezd fokhagymával, vöröshagymával, májjal, szívvel, zúzával, sóval, finomra vágott petrezselyemmel.
Összekeverjük 2 tojással, majoránnával, vagy más fűszerkeverékkel. A nyak bőrébe töltjük, és a másik végét is bevarrjuk. Olajat és fél dl vizet öntünk alá, és lassan többször saját levével meglocsolva pirosra sütjük. Hidegen, melegen fogyasztva egyformán finom.
Töltött libanyak
2 jókora libanyakbőr, 2 főtt libazúza, 10 dkg máj, 15-20 dkg főtt, ledarált libaaprólékhús vagy darált marhahús, 10 dkg gomba, 2 zsemle, 2 kanálnyi zsír, vagy olaj, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem, bors, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi majoránna, só.
A liba nyakáról - óvatosan, hogy meg ne sérüljön - lehúzzuk a bőrt, megmossuk, lecsorgatjuk, a fej felőli - tehát a keskenyebbik - részét fehér cérnával erősen bevarrjuk. A zsemléket vízben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Kevés olajon megfonnyasztjuk a vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított gombát, kissé megpirítjuk, és beletesszük az apróra vágott főtt zúzát, darált aprólékhúst vagy darált marhahúst, a májat, és lassú tűzön, fedő alatt 10-15 percig pároljuk, aztán zsírjára pirítjuk, és hagyjuk kihűlni. Az egészet összedolgozzuk a megáztatott zsemlével, a finomra vágott petrezselyemmel, a majoránnával, a nyers tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tölteléket jó szorosan a nyakba nyomkodjuk, a nyakbőrök végét szorosan bevarrjuk, tepsibe tesszük, meglocsoljuk libazsírral és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél piros-ropogósra sütjük. Tálalás előtt eltávolítjuk a cérnát, ha melegen fogyasztjuk, ujjnyi vastag, ha hidegen, akkor vékony szeletekre vágjuk.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Segítenétek, hogyan kell jól elkészíteni a töltött paprikát?
- Hogyan kell töltöttkáposztát készíteni?
- Hogy kell a töltött káposzta vegetáriánus változatát elkészíteni sárgarépával?
- Sajttal töltött rántott szeletet szeretnék készíteni, mi a módja?
- Hogyan lehet rántott töltött gombát készíteni?