Aprósütemény recepteket keresek! (beszélgetés)
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
# 80 dkg liszt
# 3 db tojás
# 40 dkg ráma sütőmargarin
# 5 dkg élesztő
# 1 kg tisztított burgonya
#
Elkészítés: A 80 dkg lisztből, 3 db tojással, az 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztővel és a szükséges mennyiségű tejjel leveles tészta lágyságú tésztát gyúrunk. Az 1 kg megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ha langyos, a margarinnal és kevés sóval jó habosra keverjük. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük és hajtogatjuk. Ezután negyedórát pihentetjük, majd újra hajtogatjuk. A műveletet háromszor megismételjük. Ezután kinyújtjuk, szaggatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Csokis tallér
Hozzávalók:
# 45 dkg liszt
# 15 dkg porcukor
# 30 dkg vaj
# 2 tojás + 1 a kenéshez
# 1 citrom reszelt héja
# 1 tasak csokoládéízű krémpor
# 3 dl tej
# cukordrazsé, gumimaci a díszítéshez
Előkészítés: A lisztet összekeverjük a porcukorral, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. Beledolgozzuk a tojást és a citrom héját. Cipót formázunk belőle, folpack fóliába tekerjük, és fél órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés: A linzertésztát kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és kerek kiszúróval kiszúrjuk (használhatunk hullámos szélű kiszúrót is). A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tallérokat a tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük a maradék tojással, és aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük a csokikrémet a csomagon található utasítás szerint a tejjel. A korongokat kissé hűlni hagyjuk. Egy korong közepére kevés csokikrémet nyomunk, és ráragasztunk egy másik tallért. Tetejüket kis csokirózsával díszítjük, megszórjuk cukorkával vagy gumimacit ültetünk rá.
Mini sajtos croissant
Nagyítás!
Hozzávalók 80 darabhoz:
# 70 dkg sima liszt
# 1 dl tej (hozzáadunk egy kiskanál cukrot, felmelegítjük, ebben 5 dkg élesztőt megfuttatunk)
# 2 egész tojás
# 2 dl kefir
# 1 dl olaj
# A sós vajhoz:
# 25 dkg vaj
# 1 csapott evőkanál só
# A tetejére:
# 1 tojás
# 25 dkg sajt
Elkészítés: Dagasztóval összegyúrtam a tészta hozzávalóit, majd 10 egyforma cipót formáztam belőlük (ez olyan kisebb narancs nagyságú, nekem 12 dekás gombóckák lettek). Amíg a sós vajat kikevertem és a sütő melegedett, addig letakartam kelni őket egy tiszta konyharuhával. A sós vajhoz a vajat picit megmikróztam, hogy könnyen kikavarható legyenm ebbe kevertem a sót. Félretettem. Közben a sütőt 180 fokra állította (légkeveréses).
Az első cipócskából nagy és vékony kört formáztam nyújtófával, félretettem. Egy másikat is pont ekkorára nyújtottam, ezt megkentem 5 dkg sós vajjal, és ráfektetem a másik kört (tehát: tészta-vaj-tészta). Ezt 16 cikkre vágtam, mint a tortát, majd croissant formára tekergettem a kis háromszögeket úgy, hogy a hosszabb felénél kezdtem feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket olyan kétujjnyi távolságra, majd megkentem tojással, sajtot szórtam rá. Betettem az első adagot a sütőbe, közben a következőt készítettem elő. 5 tepsinyi lett. Pirulásig sütöttem mindegyiket.
Megjegyzés:
Nagyon finom és változatos: lehet rá szórni sütés előtt a sajt helyett köménymagot, lenmagot, szezámmagot, belecsomagolni füstöltsajt-csíkokat, minivirslit, sonkát. Utóbbi kettőnél meg lehet még mustárral vagy ketchuppal is kenni feltekerés előtt a tortaszeletkéket.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg barna cukor
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 1-1 kiskanál szódabikarbóna és sütőpor
- 1 tábla étcsokoládé
- 10 dkg puha vaj
- 1 egész tojás
- egy csipet só
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a kakaóporral és a szódabikarbónával. Az étcsokoládét tördeld nagyon apró darabokra, majd keverd hozzá a kakaós liszthez.
A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá az egész tojást is. Ebbe a vajas alapba szórd bele a kakaós lisztet, és alaposan dolgozd össze. A csokis masszából formázz diónyi nagyságú golyókat, majd a két tenyered összenyomásával préseld laposra. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és előmelegített sütőben 10, maximum 12 percig süsd.
Tanácsok:
Lehet édesítővel, diétás csokival, és teljes kiőrlésű liszttel is csinálni, és máris kész a fincsi diétás süti;)
Sonkás falatok
1 csomag (kb. 270 gr) készre nyújtott leveles tészta
8 dkg főtt sonka
1 tojás
1 ek tejföl
őrölt bors, petrezselyemzöld
A sonkát aprítógépben aprítsuk fel (vagy késsel vágjuk nagyon apróra) a tejföllel, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és a felvert tojás 2/3-át.
A leveles tésztából vágjunk négyszögeket. Ezek közepére helyezzünk a töltelékből. A tészta szélét kenjük meg a maradék felvert tojással. Hajtsuk össze a négyszögeket, szorosan nyomjuk le a széleket az ujjainkkal. Sőt, a legjobb, ha egy villával több helyen rányomunk.
A csomagok tetejét kenjük meg a tojással, szórjuk meg őrölt chilivel vagy zöldfűszerrel, vagy sajttal.
200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Olyan apró süti recepteket keresek(sós,édes)amit egyszerű elkészíteni,lehetőleg nagy adag legyen és sokáig eláll,mert nyaraláskor vinnénk magunkkal!
Mindenkinek előre is köszönöm!
(időhiány miatt nem érek rá böngészni a receptek között!)