Almakompót vaníliás túróval recept
25 perc
400 kcal
- 2 darab alma
- 10 dkg cukor
- 1/4 liter fehérbor
- 1 teáskanálnyi étkezési keményítő
- fél kiló zsíros tehéntúró
- 150 g sűrű tejföl (20 %-os)
- 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 1 csomag vanilincukor, esetleg vanília aroma)
Az Almakompót vaníliás túróval elkészítési módja:
Az almát négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük, és a húsát cikkekre daraboljuk. 5 deka cukrot világosbarnára karamellizálunk, majd felöntjük a fehérborral és lassú tűzön felforraljuk. Kevergetve hozzáadjuk a kevés vízben feloldott keményítőt, végül beletesszük az almadarabokat, és alacsony hőfokon körülbelül öt percig főzzük. Majd álljunk ellent az ínycsiklandó illatoknak, ne essünk neki kanállal, hanem hagyjuk kihűlni. A túrót közben simára keverjük a tejföllel, a maradék cukorral és a vaníliavelővel (vagy amit használsz), majd felhasználásig a hűtőbe állítjuk pihenni. Tálaláskor a túrót a kompóttal desszertes tálkákba halmozzuk. Díszíthetjük citromfűvel, fahéjjal is!
A túróval megbolondított almakompót elkészítésekor a túró fellazításához nem muszáj tejfölt használni - aki jobban szereti, félkeményre felvert tejszínhabbal is ugyanezt a hatást érheti el.
Én néha babapiskótát is teszek mellé, amit előtte kávéba áztatttam meg, vagy punccsal locsoltam át.
Igazán könnyű és laktató desszert!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: xxLady, 2007. ápr. 22. 21:51
Az almakompót vaníliás túróval elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.