Olimpiai kifli recept
80 perc
Az Olimpiai kifli hozzávalói:
- 45 dkg kristálycukor
- 25 dkg őrölt mogyoró
- 5 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 8 dkg kakakó (a Szerencsivel a legízletesebb!)
- kevés reszelt citromhéj
- fahéj
- kevés szegfűszeg
- durvára vágott dió
- zsír vagy margarin a tepsi kikenéséhez
Az Olimpiai kifli elkészítési módja:
A cukrot összevegyíted az őrölt mogyoróval, beleöntöd a lisztet, ráütöd a három tojást. Jól elkevered, majd jöhet a kakaó bele, egy kis fahéj és szegfűszeg (ahogy szeretitek), a masszát alaposan eldolgozod. Ha túl keménynek érzed, veszel még egy tojást és annak a tojásfehérjéjét elzutyulod benne, esetleg egy kis tej is segíthet! Kávéskanállal gombócokat szaggatsz belőle, majd ezeket meghengergeted a durvára tört dióban, kifli alakúra pofozod, majd a kikent tepsibe fekteted őket és lassú tűzön megsütöd. Ha szépen pirul a teteje, süteményesvillával gyengéden megbökve ellenőrizheted, hogy a tészta nyers-e még belül. De nem tanácsos túl sűrűn rányitni a sütő ajtaját, mert megmakacsolja magát és lassabban készül el a finomság.
Kiscsaládom egyik nagy kedvence, érdemes két tepsivel készíteni, ha bírod türelemmel és derékkal.
A tepsi kikenéséhez a zsírt ajánlom abból a szempontból, hogy ez hozza ki leginkább az aromáját és igazán házias ízt ad neki! Barátnőm viszont sütőpapíron is kísérletezett, és így is eltüntették a tányérról az édességet:)
Én egyszer miután kész lett, csokimázt csurgattam rá (csak keveset), még gusztusosabb látványt jelentett.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: xxLady, 2007. febr. 17. 11:18
Az olimpiai kifli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.