Abált tokaszalonna Imre gusztusa szerint v1.1 recept
120 perc
Szénhidrátszegény
sok
sok
Az Abált tokaszalonna Imre gusztusa szerint v1.1 hozzávalói:
2-3 db húsos tokaszalonna (cca. 1 kg össztömeg)
2 fej (nem tévesés!) fokhagyma
3-4 db babérlevél
őrölt pirospaprika (színező és csípős egyaránt, majd lásd alább!)
20-30 egész feketebors
rengeteg só (majd lásd alább!)
(némi száraz fehérbor és szénsavas ásványvíz:)))))
Az Abált tokaszalonna Imre gusztusa szerint v1.1 elkészítési módja:
A tokaszalonnákat megmosom, majd egy megfelelő méretű fazékba teszem. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórom a borsot és a babérleveleket. Erősen sózom (legalább 4-5 evőkanálnyi!), majd elkezdem főzni. Közben 1 fej fokhagymát megtisztítok, és fokhagymazúzóval az abálólébe töröm. A fokhagymazúzóban maradt rostos maradékot is a lébe teszem. Amikor felforrt, azonnal takarékra kapcsolom a fűtést, és lefedve kb. 1 órára magára hagyom. (Most a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Ezután elkészítem a kozmetikumot: A másik fej fokhagymát is összezúzom, és egy megfelelő bögrébe teszem. A zúzóban megmaradt fokhagymarostokat még belekapircsálom az abálólébe. 1-2 kávéskanál sót szórok a fokhagymazúzalékra, és bőven paprikázom (3-4 kávéskanál színező pirospaprika, 1 kávéskanál csípős paprika). Néhány csepp étolajat adok hozzá, és jól elkeverem (annyi olaj kell hozzá, hogy kenhető állagú legyen). (Kezet mosok, majd a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Most megnézem a szalonnát. A bőrös oldalába döfök egy húsvillát, és óvatosan megemelem. Ha a bőr a döfés környékén kezd hasadozni, azonnal kirántom a villát, mert kész a szalonna! Ez az állapot úgy 1 órányi abálás után következik be. Hagyom az abáló lében langyosra hűlni. (Amíg a szalonna langyosodása bekövetkezik, a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) A langyos szalonnákat kiveszem az abáló léből, konyhai törlőpapírral leitatom róluk a levet. Minden oldalát megkenem a kozmetikummal. Ha rendesen lehűlt, fagyra teszem őket. (A sikeres munka örömére a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:))))
Jó étvágyat!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: szimre, 2007. febr. 7. 09:27
Az abált tokaszalonna imre gusztusa szerint v1.1 elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.