Van kétféle főtt étel maradék, sütöttem pogácsát, erre a... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
De pizza, csak vastagabb a tésztája.
Egy pizzamestertől van a recept.
Ő is írja hogy lehet variálni ahogy akarod.
Igen, felezni szoktam a receptben megadott mennyiségeket. Majd kipróbálom a tiéddel is.
Amúgy elhiszem, hogy vannak finomak is vastag tésztából, csak nekem az nem a pizza kategória. Hanem inkább kenyérlángos, ahogy mások is írták már.
Mert még nem ettél vastag tésztásat? 🙂
Annyi hátránya van, ha nagyon megsül vagy kiszárad, nehéz elrágni!
Igen, én is a vékony, olaszos pizzatésztát szeretem. Mindig elcsodálkozom, amikor receptet keresek pizzához, hogy mind úgy kezdődik, hogy fél kiló liszt. Még nem találtam meg az igazi receptet.
Ha valakinek van, ossza meg!
Még egy kis érdekesség!
A jó pizzatészta a lelke a jó pizzának, ezért van pár alapszabály, amit érdemes betartani:
- A pizza tésztája kenyértészta, vagyis kelt tészta. Akkor jó, ha legalább kétszeresére megkelt, mert így belül üreges, levegős.
- A pizzatészta elkészítéséhez meleg konyha kell, hisz meleg szükséges ahhoz, hogy megkeljen a tészta.
- A sütő legyen forró, mert így gyorsan, pár perc alatt ropogósra sül a pizza. Még jobb, ha a sütőt a legmagasabb fokozatúra melegítjük. Ekkor a pizzának 8-10 perc is elég a sütéshez, de 15-nél semmiképp se kell több. Hagyományosan forró kemencében sül a pizza, rövid ideig.
- A tésztát nyújthatjuk vékonyra és vastagra is, ahogy szeretjük.
- A hozzávalók mind legyenek szoba hőmérsékletűek.
- A langyos tej és a cukor azért kell, hogy elkezdjenek szaporodni az élesztőgombák. Hideg tejben ez nem történik meg. A túl meleg pedig leforrázza és megöli őket.
- A tésztát lehet kézzel, robotgéppel, és kenyérsütő gépben is dagasztani. Mind a keletlen, mind a túlkelesztett tészta rossz lesz, ezért ez némi odafigyelést igényel.
- Ha nincs otthon tej, akkor a tejföl vagy a víz is jó lehet (szükségmegoldás), de a tejben indul be leghamarabb az erjedés, ezért ez az ideális.
- Ideális esetben nyújtódeszka és sodrófa (nyújtófa) a szükséges eszközök, de ha nincsenek, lehetünk kreatívak. Nyújtódeszka helyett jó bármilyen asztalfelület, sodrófát pedig lehet helyettesíteni egy tisztára mosott (üres) borosüveggel. Nem szükséges semmilyen eszköz sem. Kézzel (tenyérrel és ujjal) tökéletesen meg lehet a tésztát formázni.
- Ráhalmozzuk a feltéteket. Fantáziánktól és ízlésünktől függ, hogy mit teszünk rá. Lehet sonka, gomba, konzerv kukorica, szalámi, bármi.
- Megszórjuk reszelt sajttal, vagy befedjük vékony sajtszeletekkel.
További ajánlott fórumok:
- Begyúrt pogácsatésztát berakhatom a hűtőbe éjszakára? Reggel sütném?
- A mai ünnepre én főztem és sütöttem tortát. Azt hiszem, ez...
- Évekig nem sütöttem, mert elhittem magamról, hogy nem...
- Hát hálistennek nem repedt szét a bejgli. Mondjuk nem is sütöttem.
- Sajtos pogácsát szeretnék sütni, a tésztájába nyomhatok sonkás, tömlős sajtot?
- Zabpehelylisztből lehet sütni, pogácsát, pizzát?