Vadasmártás zsemlegombóccal recept
120 perc
244 kcal
Vadas
1,5 kg marhahús (vad, nyúl, pulyka, vagy sertésből)
1kg sárgarépa
50dkg petrezselyemgyökér
1 db zellergumó
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors őrölt,
1-2 szem szegfűbors
A mártás készítése:
0,5 dl olaj
3-4 ek liszt
1 db citrom
2 db babérlevelet
2 dl tejfölt
2 ek mustárt
2 ek kristálycukrot és megkóstolva utána ízesíted. (só, bors)
4db zsemle /kockákra vágva/
1 db tojás
liszt, amennyit a zsemle felvesz /nokedlitészta állag/
só
A Vadasmártás zsemlegombóccal elkészítési módja:
Mindent megmosva pucolva felteszed levesnek és majdnem készre főzöd. Ha megvan, leszűröd a levéről a zöldségeket mindet. Egy tálban villával jól összetöröd. Nem turmixolod, bár ha épp úgy szeretnéd az se rosszabb csak más állagú lesz. A mártás készítése: 0,5 dl olajon annyi lisztel készítesz világos rántást, hogy ne legyen se híg se darabos az olajban. Ha megvagy, felöntöd annyi leveslével amennyitől kapsz egy se híg se ragadós masszát. Beleteszed a tört zöldséget, és annyira hígítod, hogy kellemesen sűrű szószt kapjál. Teszel bele fél citrom levét és két karikát 2 db babérlevelet 1 pohár tejfölt 2 ek mustárt 2 ek kristálycukrot és megkóstolva utána ízesíted. (só, bors) A húst szeletekre vágod és beletéve forralod egy kis ideig alacsony lángon. (pár perc) Zsemlegombóccal az igazi, de jó hozzá csőtészta is! Zsemlegombóc: Fazékban felteszünk vízet forrni, 2 tk sóval. A zsemléket kb. 1cm-es kockákra vágjuk. 30-40 dkg lisztból 1 db tojással lágyabb nokedlitésztát keverünk. /ízesítés/ só. A kockázott zsemléket a nokedlitésztával összekeverjük, majd állni hagyjuk ameddig a víz felforr. Vizes evőkanállal kiveszünk egy adagot a masszából, és vizes kézben gombóccá formáljuk. A bő forrásban lévő vízbe folyamatosan beletesszük a gombócokat. Annyit, hogy legyen helye a vízben! Kb: 3-5 perc újraforrástól számítva! Ha kifőtt, addig folytatjuk, ameddig el nem fogy a masszás keverék. Ha kész, leöblítjük, és azonnal tálalhatjuk, a vadas mellé! JÓ ÉTVÁGYAT!
Kategória: Vadételek receptjei
A receptet beküldte: Donyta, 2011. okt. 24. 17:07
A vadasmártás zsemlegombóccal elkészítési módja és hozzávalói.