Vadas mártás recept
A Vadas mártás hozzávalói:többféle hús, disznó, marha, pulyka , kb 1,5 kg-nyi összesen. 60 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, egy nagy fej vöröshagyma, pár babérlevél, 10-15 szem egészbors, só, kicsi mustár, 10 dkg cukor, egy nagy pohár tejföl.
A zsemlegombóchoz: 3 db zsemle felkockázva, kb 1 kg liszt, petrezselyemzöld, 3-4 tojás, víz.
A Vadas mártás elkészítési módja:
A húsokat egy nagy lábasba teszem és a megtisztitott sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát , babérlevelet, egészborsot és ízlés szerint sót rárakom a húsra, majd ráöntök kb 1 liternyi vizet és felteszem főni. Az egészet addig főzöm, mig a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótlom. Miután megfőtt a hús, az egészet hagyom másnapig ebben a páclében kihűlni. A következő nap kissé felmelegitem, kiszedem a húst és felvágom kisebb darabokra. A zöldségről leszűröm a levet és félreteszem. A zöldségeket botmixerrel összeturmixolom, közben pedig olajon karamellizálok kb 10 dkg-nyi cukrot. Ha a cukor megbarnult, ráöntöm a zöldségturmixot, kicsit összeforralom és elkeverek benne 2 evőkanálnyi lisztet, majd felengedem a félretett lével. Jól összeforralom az egészet és a végén, egy nagy pohár tejfölt elkészitek habarásnak kicsi liszttel és a mártáshoz keverem. Mikor elkezd forrni együtt, akkor teszem ismét bele a feldarabolt húsokat. Közben elkészitem mellé a zsemlegombócot, melyhez 3 zsemlét felkockázok és megpiritom. A többi hozzávalóból nokedlitésztát készitek és beleteszem a zsemlekockákat, valamint a zöldségzöldjét is. Forró vizben főzöm ki a gombócokat.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Tundibundy, 2009. nov. 24. 12:35
A vadas mártás elkészítési módja és hozzávalói.