Tudtok-e igazán finom krumplis pogácsa receptet? (tudásbázis)
Szia!
az adatlapomon a receptek között megtalálod ahogy én szoktam csinálni.
Szerintem fini..meg a család szerint is..
Krumlis pogácsa kolbásszal.H.v.-0,5kg liszt,2 tojás sárgája,2-3 szem főtt krumpli 15 deka zsírral összetörve,3deka élesztő egy pici tejben felfuttatva,só ízlés szerint és egy szál füstölt kolbász apró kockára vágva egy doboz tejföl.
A hozzávalókat összegyurjuk hogy közepes keménységü tésztát kapjunk,duplájára kelesztjük,tojással megkenjük a tetejét és sütjük. Jó étvágyat.
Nekem van egy jó receptem.Azóta tudok jó kelt tésztát készíteni, mióta van kenyérsütőm.A kelesztőprogramot használom, nálam az a 8-as. mindent bele egyszerre és dolgozik a gép.Formázás után még a tepsibe pihentettem fél órát.Cukros tejjel kenem meg a tetejét, szép piros lesz és nem reped ki.Ha bukta készül belőle, beolajozom a külsejét, így sütés közben nem ragadnak össze.
Kelt tészta
Fél kg liszt, 3 dl tej, 1 egész tojás, egy sárgája, 3 dkg élesztő , 3 ek olaj,2 ek cukor, pici só.
Teszek fel róla képet a naplómba.
Ebből készülhet sokféle. lekváros, káposztás, tarka kakaós.próbáld ki.
Szia Gyöngyi! Én Nagymamám krumplis pogácsa receptjét ajánlom figyelmedbe, ha kedveled a hagyományos,lapos pogácsát. Nálunk ez a kedvenc, a többféle pogi-recept közül.Íme:
Hozzávalók:
-40 dkg burgonya
- 2 lapos teáskanál só
- 1 dl tejföl
-30 dkg margarin
-30 dkg liszt
- 2 dg tojássárgája !
- 1 db egész tojás a kenéshez kell!!
A sót a tejfölben elkeverni, majd az összes többi hozzávalókat összeállítani.A tésztát 3-ba, 4-ba hajtogatni, fóliába csomagolva a hűtőbe tenni, 1-2 órára pihentetni.Sütés előtt ismét hajtogatni és 2 cm vastagra nyújtani, és szaggatni.Tetejét egész tojással lekenni.
200C fokon / légkeveréses sütőnél 180 C / szép pirosra sütni. Kb. 35 - 40 perc.
Jó étvágyat hozzá! Üdv.:Madyka
Íme egy újab recept. Ezzel szintén az a baj, hogy csak úgy érzéssel kell összeállítani, de leírom mi kell hozzá, és amikor készíted, akkor majd magad is alakítasz rajta az ízléseteknek megfelelően. Anya pogácsáját ne is keresd, az íze úgysem pótolható. :(Nálunk a nagymamám tudott ksézíteni csodaszép és finom kelt kalácsokat, anyumse, én se tudunk a nyomába lépni.
Lássuk a receptet:
kb: 4o dkg főtt, áttört krumpli
1 kg liszt
fél élesztő
1 dl olaj
2 dl tej
1 dl víz
25 dkg vaj, illetve margarin
só
tojás sárgája
csipetnyi cukor
Az élesztőt megfuttatom egy kis tejben és vízben, melybe tettem egy csipetnyi cukrot és egy kevés lisztet. Egy nagyobb edényben összekeverem a lisztet a sóval (kb egy evőkanálnyi kell, ízlés dolga),majd a többi hozzávalóval a vaj és a tojás sárgája kivételével. Kelesztem. Amíg kel, összekeverem a vajat a tojás sárgájával és egy csipet sóval. A megkelt tésztát kinyújtom és megkenem a vajas massza felével. Hajtogatom. Megismétlem a kenést és a hajtogatást, harmadszor csak hajtogatom, kenés nélkül. A hajtogatások között nem kelesztem. Ujjnyi vastagra nyújtom és tetszés szerinti nagyságúra szaggatom. A tetejét erősen sós vízzel kenem meg. Előmelegített sütőben sütöm 2oo fokon kb 4o-45 percig.
A tészta legyen képlékeny, puha, de ne ragadjon nagyon gyúrás közben. Ez természetesen függ a krumpli (illetve a maradék krumplipüré állagától). A tésztába az olaj helyett olykor beleteszem a vaj egyharmadát, úgy is kitűnő. Nekem az a recept előszörre és másodszorra nem igazán sikerült, de mivel a család nagyon szereti ismét próbálkoztam és most már megy, mint a karikacsapás. -szinte minden alkalommal valamin egy picit változtatok, de a lényeget leírtam. Jó sütést és sok sikert kívánok!
Oké! Remélem sikerül.
Nálunk még melegen tisztességes része el szokott fogyni. :)))
Igazán sajnálom, fogadd együttérzésem. :(((((
Bztosan nem lesz olyan, mint édesanyádé, de ez szerintem egy finom pogácsa. Bár a hajtogatás és kelesztés miatt nem a leggyorsabb.
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg főtt, áttört burgonya
55 dkg liszt (2/3 rétes 1/3 finom)
25 dkg margarin
2 tojás sárgája (ha spórolunk, akkor egy egész tojás)
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kockacukor
2 ek tejföl
3 tk só (vagy ízlés szerint)
reszelt sajt
A főtt burgonyát áttörjük, majd felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben. A kihült burgonyához adjuk a margarint, élesztős tejet, liszteket, sót, tojást, tejfölt, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg nem válik el az edényfalától és hólyagos nem lesz. Ezután fél órát kelesztjük. Nem fog látványosan megnőni, mert ez egy elég nehéz tészta.
Fél óra elteltével enyhén lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk téglalap alakra és háromba hajtogatjuk. 10 percet állni hagyjuk, majd újra nyújtjuk és hajtogatjuk. Mindezt 3-szor ismételjük.
Utoljára csak annyira nyújtjuk már ki, amilyen magas pogácsákat szeretnék, mert kb. csak 1/4-del fognak nőni. A tészta tetejét bevagdossuk, majd szaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk, egyszer újrahajtogatjuk, és szaggatjuk. Sütőpapíros vagy kivajazott tepsibe tesszük, majd megkenjük tojásfehérjével és sajttal megszórjuk.
Még 20 percig kelni hagyjuk, majd 190-200 C°-on 30-35 percig sütjük.
További ajánlott fórumok:
- Milyen jó krumplis pogi receptet ismertek?
- Keresek egy krumplis receptet...Ismeritek?
- Tud valaki nagyon jó pogácsa receptet, ami egyszerű és nem élesztős? Nem kell, hogy sajtos legyen vagy ilyesmi, csak jó puha :)
- Szétmállik a krumplispogácsa az olajban - mit tegyek hozzá?
- Olyan tepertős pogácsa receptet keresek, amit nem kell hajtogatni. Tud valaki ilyet?
- Tud valaki 100%-osan kipróbált, tuti finom, puha krumplis pogi receptet?