Tojásos sóskaleves recept
A Tojásos sóskaleves hozzávalói:25 dkg sóskapüré (mirelit is jó)
4 tojás
4 dl tej
2 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál liszt
1 evőkanál ételízesítő por
ízlés szerint cukor vagy édesítő
1 dl tejföl
a tetejére pirított zsemlekocka
A Tojásos sóskaleves elkészítési módja:
A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd felöntjük a közben megmelegített tejjel. Folytonosan kevergetve, kis lángon, 10 percig főzzük. Közben beleszórjuk az ételízesítőt. Ha már mártássűrűségű, belekeverjük a felengedett sóskapürét, és annyi vízzel egészítjük ki, hogy bő egy liter legyen. Felkeverjük és ismét felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba ütjük, ügyelve arra, hogy a sárgájuk egyben maradjon, majd beleengedjük a forrásban lévő levesbe egymás után mind a négyet. Öt percig nem keverjük meg! Ennyi idő alatt a tojások megkocsonyásodnak. (Ha megkeverjük, szétfolynak és gusztustalanul sűrű lesz a leves.) Ezután óvatosan megkeverjük. Ízlés szerint cukorral vagy ételízesítővel ízesítjük. A leves akkor van készen, ha a tojások már láthatóan megszilárdultak. A zsemlekockákat szárazon megpirítjuk, és a már elkészült, csészékbe adagolt forró leves tetejére szórjuk. A tejfölt ugyancsak elosztva, minden adagra rápöttyintünk egy-egy kanálkával.
Egyszerűen és gyorsan elkészülő, kellemesen pikáns leves.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2011. jún. 10. 17:03
A tojásos sóskaleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.