Tejes császárzsemle recept
A Tejes császárzsemle hozzávalói:A tésztához:
3.5 dl tej (langyos)
2.5 dkg élesztő
1 ek cukor
1 ek só
60 dkg kenyérliszt BL80 (vagy finomliszt)
5 dkg vaj (olvasztott)
A kenéshez:
1 db tojás
A szóráshoz:
1 teáskanál szezámmag (vagy ízlés szerint bármi)
10 g mák (vagy ízlés szerint bármi)
3 dkg sajt (reszelt, vagy ízlés szerint bármi)
A Tejes császárzsemle elkészítési módja:
1/2 dl tejben az 1 ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez keverjük a sót, az olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát. Két gombócot csinálunk belőle, majd 8-8 db-ra osztjuk. Minden darabot hosszúkás nudlivá sodrunk. Megfogjuk a nudli két végét, csomót kötünk rá. Majd a lelógó végeket visszadugjuk a csomó közepébe. Az egyiket alulról, a másikat felülről. Sütőlemezre tesszük, és konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A zsemléket felvert tojással megkenjük, tetejét ízlés szerint megszórhatjuk. Kb. 15 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. febr. 14. 18:25
A tejes császárzsemle elkészítési módja és hozzávalói.