Kelt ostoros réteskalács recept
90 perc
A Kelt ostoros réteskalács hozzávalói:
A tésztához:
- 70 dkg finomliszt
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál étolaj
- 6 dkg kristálycukor
- 4 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanálnyi só
A töltelékhez:
- 1-2 cs vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- ízlés szerint mazsola
A Kelt ostoros réteskalács elkészítési módja:
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni, csak finoman belemorzsoljuk. Letakarva meleg helyen 50 percig hagyjuk kelni. Ezután elkészítjük a tölteléket, vagyis a margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót is, vaníliás cukrot is beleszórjuk, valamint lassú mozdulattal a mazsolákat is elhintjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk, ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, majd a kakaós töltelékkel megkenjük. Ezt követően a téglalap mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi vastagon befelé ráhajtjuk, majd a tésztát minél több csavarással felhengergetjük. Hármas copffonást alkalmazva az úgy kapott két kalácsot egy kb. 20-30 cm-es, kivajazott magas falú tepsibe fektetjük. 10-15 perc pihentetést követően a felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, nagy lángon kb fél óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve cukros vízzel megkenjük.
Kiadós, igazi csemege, második fogásnak (leves után) is laktató étel.
Reggeli is készíthetjük, tejeskávé, tej mellé.
Én már kipróbáltam más töltelékkel is: aszalt szilvát feldaraboltam, vörösborban áztattam és ezt tettem a kalácslapokba.
A mazsolát a tejben való leáztatást követően lisztben forgatom, hogy ne süllyedjen le.
Miután kész a kalács, én fahéjas-cukros vizet használok, attól lesz valami édes pikantériája még:).
Forrón nehéz szeletelni (darabokra hullhat), ezért rejtsük el az illatokra gyülekező családtagok elől legalább egy fél órára:).
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Az adatlapomra feltettem néhány fotót illusztrációként:).
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: xxLady, 2009. máj. 17. 10:13
A kelt ostoros réteskalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.