Szüreti marhapörkölt bográcsban recept
200 perc
A Szüreti marhapörkölt bográcsban hozzávalói:
4 kg
marhalábszár
2,5 kg
vöröshagyma
1,2 kg
zöldpaprika
80 dkg
érett paradicsom
3-4 db
erős hegyes paprika
10 dkg
füstölt szalonna
3 dl
étolaj,4-5 gerezd fokhagyma
4-5 db
közepes babérlevél
1 evőkanál morzsolt majoránna
4 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
1 púpozott evőkanál őrölt fekete bors
5-6 evőkanál finomra őrölt só
5 dl
száraz vörösbor
Ízlés szerint gulyáskrém
vagy gulyáskocka
Köretnek: 4 kg
burgonya
só
1 csokor petrezselyem levél..
A Szüreti marhapörkölt bográcsban elkészítési módja:
A marhalábszárat megtisztítjuk az inas részektől és kisebb kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát finoman felszeleteljük.A zöldpaprikát kicsumázzuk, felkockázzuk. A paradicsomot meghámozzuk, felszeleteljük. Először a bográcsba olajat löttyintünk, majd kisütjük rajta a füstölt szalonnát. A forró zsiradékban üvegesre dinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott marhalábszárat és jól átmelegítjük, átforgatjuk. Ha a hús kissé kifehéredik sózzuk, paprikázzuk és kevés vízzel felengedjük. Átkavarás után hozzáadjuk a zöldpaprikát, a fokhagymát és a paradicsomot.Ízesítjük őrölt fekete borssal, morzsolt majoránnával, babérlevéllel és 1 db. felszeletelt erős paprikát. Erős tűzön átkavarjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a benne lévőket, majd lassú tűzön készre főzzük. A z étel végleges elkészítése előtt hozzáadjuk a száraz vörösbort, ha szükséges utánaízesítjük. (Ha van gulyáskrém vagy kocka azt is használhatjuk.) Külön bográcsban a megtisztított és hasábra vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Friss kenyér, és bor illik hozzá.
Az étel 20-22 fő részére elegendő.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. szept. 15. 04:24
A szüreti marhapörkölt bográcsban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.