Vajbab leves recept
60 perc
A Vajbab leves hozzávalói:
60 dkg
friss vajbab
20 dkg
kifejtett tarkabab
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanálnyi sertészsír
1 szelet zeller
2-3 szál zellerlevél
3 dl
paradicsomlé
2 szál sárgarépa
1 kisebb szem burgonya
1 evőkanál ételízesítő
3-4 db
bazsalikom levél (vagy egy mokkáskanál morzsolt)
Ízlés szerint őrölt fekete bors,só
1-2 evőkanálnyi kristálycukor
1 dl
tejföl.
A Vajbab leves elkészítési módja:
A vajbabot megtisztítjuk és 3-4 centiméteres darabokra vágjuk. A tarkababot kifejtjük. A vöröshagymát egészen apróra, a sárgarépát és a zellert tisztítás után kis kockára vágjuk. Felforrósítjuk a sertészsírt, amin az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt sárgarépát és a zellert. Állandóan kevergetve megpároljuk, majd felöntjük ebőbb egy kevés vízzel, majd ételízesítővel megszórjuk és végül a kellő mennyiségűre feleresztjük ( kb. 1-6-1,8 liter). Ha felforrt hozzáadjuk a vágott vajbabot. Pár perc múlva a kifejtett bab és a kis kockára felvágott burgonya következik. Most belerakjuk a zeller leveleket egészben és ízesítjük őrölt fekete borssal, ha szükséges utánasózzuk, bazsalikommal és felöntjük a paradicsomlével, amit a kristálycukorral ízesítettünk. Ha felforrt pár percig hagyjuk, majd tűzről levével eltávolítjuk a zellerlevelet és tejföllel ízesítve tálaljuk. A zellerlevél és zeller helyett főzhető lestyánlevéllel is.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. szept. 5. 07:56
A vajbab leves elkészítési módja és hozzávalói.