Töltött dagadó erdélyiesen recept
90 perc
A Töltött dagadó erdélyiesen hozzávalói:
60 dkg
sertésdagadó
10.12 dkg
sertésmáj
10 dkg
füstölt sertéstarja
10-12 dkg
füstölt húsos szalonna
1 kiskanál sertészsír
2 db
tojás
2 db
száraz zsemle,2 evőkanálnyi tej
1 kiskanál őrölt fekete bors
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl
étolaj
1 csokor tárkonylevél ( petrezselyem zöldje)
só.
A Töltött dagadó erdélyiesen elkészítési módja:
A dagadót megtisztítjuk, formázzuk, majd egy éles késsel felszúrjuk.A füstölt szalonnát kis kockára vágjuk,kevés zsírt alátéve kisütjük, a pörcöt félre tesszük. A száraz zsemléket beáztatjuk kevés tejjel ízesített vízben, majd alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, ízesítjük sóval, órölt fekete borssal, apróra vágott lestyánlevéllel és kevés édes-nemes fűszerpaprikával. Alaposan összedolgozzuk, majd pihentetjük. Közben a forró zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott füstölt tarját, valamint a durvára vagdalt májat is. Ha átpirult a két anyagot összeöntjük, átdolgozzuk és a dagadót megtöltjük.Olajat hevítünk, majd a dagadó mindkét oldalát átsütjük, kevés fehér bort öntünk alá és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten készre sütjük.Ha közben szükséges a folyadékot pótoljuk kevés vízzel. Hagyjuk, hogy a teteje szépen megpiruljon.
Olaj helyett zsírt is használhatunk, ekkor igen finom pecsenyezsírt nyerhetünk belőle.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. nov. 28. 21:10
A töltött dagadó erdélyiesen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.