Székelykáposzta diétásan recept
50 perc
Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény
Zsírszegény
A Székelykáposzta diétásan hozzávalói:
2 fej vöröshagyma
1/2 kg aprított savanyú káposzta
30 dkg füstölt nyers tarja
2-3 maréknyi hántolt árpa, vagy árpagyöngy
pirospaprika
zabpehelyliszt
sovány tejföl
A Székelykáposzta diétásan elkészítési módja:
A hagymát felkockázom, és kevés olajon megdinsztelem. Majd hozzáadom a kisebb kockákra darabolt tarját, és jól összeérlelem az olajon. A káposzta, ha nagyon savanyú, átöblítem vízben és hozzáadom a husihoz. Így is "érlelem" kicsit, gyakori kevergetés mellett, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje az egészet (+ kb. 1 ujjnyi víz). Így főzöm közepes lángon, a káposzta félfövéséig (ha a hústól és a káposztától önmagában nem lett elég sós a leve, akkor megsózom, mielőtt a többi hozzávalót beletenném). Ekkor hozzáadom a 2-3 maréknyi árpát (ki mennyit szeret bele), és tovább főzöm. Mire az árpa megfő benne, addigra biztosan megpuhul a káposzta is és a husi is teljesen. Ezután, a tejfölt elkeverem pirospaprikával, és zabpehelyliszttel (kb. 2 evőkanálnyival), azzal sűrítem (rántás helyett) és összefőzöm.
Fogyókúrában ideális ebéd (persze kenyér nélkül). Minden megvan benne, ami kell a szervezetnek, magas a rosttartalma és jócskán csökkentett így a szénhidráttartalma is. Ha valaki nem szereti tejfölösen, akkor síma vízzel keverje ki a zabpehelylisztet, és így sűrítse, vagy az étel saját levével.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: c1e9612cd3, 2009. ápr. 8. 16:22
A székelykáposzta diétásan elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.