Nyári káposzta húsgombóccal recept
A Nyári káposzta húsgombóccal hozzávalói:1 kg szálas vecsési savanyú káposzta
50 dkg füstölt oldalas
15 dkg kerekszemű rizs
2 közepes vöröshagyma
kb. 10-12 szem egész feketebors
borsikafű
kb. 1 bő evőkanál pirospaprika
1 kis csöves paprika –
lehet csípős, ízlés szerint
1 paradicsom
1 zöldpaprika
bőven aprított kapor
1 bő evőkanál liszt
6 dkg zsír
2-3 babérlevél
kb. 1 teáskanál őrölt kömény
tejföl
A húsgombóchoz:
50 dkg darált sertéshús
15 dkg kerek szemű rizs
a dinsztelt hagyma fele
3 gerezd aprított fokhagyma
őrölt bors
őrölt pirospaprika
morzsolt majoránna
1 egész tojás
só
A Nyári káposzta húsgombóccal elkészítési módja:
A káposztát én személy szerint mindig átmosom, kinyomkodom, késsel pár helyen átvágom, hogy ne legyen annyira hosszú szálú. Az oldalast a csontok mentén darabolom, kb. 1 órát előfőzöm (ha száraz az oldalas, előre be is áztatom). A hagymát, fokhagymát finomra aprítom, a paprikát és a paradicsomot kicsi kockákra aprítom. A rizst puhára párolom. Kb. fele zsiradékon a vöröshagymát megdinsztelem, felét félreteszem a gombócokhoz. Meghintem pirospaprikával, ráteszem a káposztát, és felengedem kb. 1,2 liter vízzel. Sózom, borssal, babérral, borsikafűvel ízesítem, belehelyezem az előfőzött oldalast, csöves paprikát, főzöm kb. bő fél órát, majd beleverem a paradicsomot és a zöldpaprikát. A darált húst összekeverem a többi hozzávalóval, a kis gombócokat vizes kézzel a forrásban lévő káposzta tetejére sorakoztatom, kb. további fél órát főzöm. Közben vékony rántást készítek a maradék zsiradékból és lisztből, vízzel kikeverem, és berántom a káposztát. Ekkor keverem bele a kaprot is, és pár percig együtt főzöm. Bele is keverhetjük a tejfölt a forró rántásba, vízzel kikeverve adhatjuk bele a káposztába, de én ez alkalommal külön tálaltam. Tejföllel, pékáruval tálalom.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. szept. 5. 22:28
A nyári káposzta húsgombóccal elkészítési módja és hozzávalói.