Szavarin süteménybe tényleg zsemlemorzsát kell tenni liszt helyett? Valaki próbálta? (tudásbázis)
nagy, kerek, sima falú koszorúformában sütjük.
hozzávalók:*500 g liszt, 40 g élesztő, 60g cukor, 1 csipet só, 5 tojás, 150g vaj *
Továbbá:100 g porcukor, 0,25l cseresznyepálinka vagy rum, 0,25l víz, 100g sárgabarack lekvár, 1/8l víz, 1 ek.cukor, 500 g eper, 1 ek. porcukor.
1. a * * hozzávalókból édes kelt tésztát készítünk. előkész:20 perc, pihentetés 3-4 óra, sütés:20 perc, 180-200 fokon,
2. közben a cukoprból a vízzel szirupot főzünk, majd hozzáadjuk az alkoholt.
3. a forró savarint átitatjuk a szirupoldattal, majd megkenjük a cukorral és vízzel felfőzött sárgabaracklekvárral.
4. tálalás előtt a sütemény közepébe töltjük a gyümölcsöt, majd megszórjuk a porcukorral.
íme a Savarén, Bagossy Klára 1925-ös Eredeti Magyar Alföldi Szakácskönyvéből.
9 deka lisztből kevés tejjel, 1 deka élesztővel kovászt csinálunk és eltesszük kelni. 19 deka lisztből, 21 deka vajból, 4 egész tojás és 1 tojássárgájából, 1 kanál cukor, kevés só és 2 deka élesztő, 1 és fél deci tejsűrűben, ebből a deszkán tésztát gyúrunk és legutoljára a kovászt is belegyúrjuk, akkor megfelelő kikent formába tesszük és jól meg hagyjuk kelni, akkor vigyázva megsütjük. még melegen a tetejét levágjuk, 1 és fél deci Maraskin likőrt 1 deci sziruppal összevegyítünk, a tésztát vele melegen leöntjük, hogy az egészet magába szíva, jól átázzon, azután a tetjét ráillesztjük, a tetejét porcukorral behintjük, annál jobb, ha több óráig áll tálalás előtt.
változtatás nélkül másoltam ide.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Van olyan édesítőszer, amit süteménybe is lehet használni és megmarad az édes íz magas hőfokon való sütés után is?
- Vaj a süteményben, felolvasztva?
- Szódabikarbóna helyett használható sütőpor a süteménybe?
- Cukkinifasírtba melyik a legjobb: liszt, zsemlemorzsa vagy zabpehely?
- A kardamon fűszert mivel helyettesíthetem süteményben?